Ga naar de inhoud
Personal finance

Tweedehands elektrische bak wordt waardevoller dan gewone auto

Beeld © Getty Images

Vanaf 2025 zijn tweedehands elektrische auto's interessanter als occasion dan benzine- of dieselauto's. Een kwart van de mensen die dan een occasion koopt, overweegt dan een elektrische auto in plaats van een auto met verbrandingsmotor aan te schaffen.

Elektrische auto's verliezen vanaf dat moment minder snel waarde dan 'gewone' auto's, heeft ING doorgerekend in een sectorrapport over de autobranche. De bank verwacht dit, mede omdat in 2025 de vraag naar gebruikte elektrische auto's het aanbod gaat overstemmen.

ING schat in dat elektrische auto's vijf jaar na de aanschaf nog zo'n 40 tot 50 procent van hun nieuwprijs waard zijn. Bij andere auto's ligt dat naar verwachting een stuk lager: 35 tot 42,5 procent voor benzineauto's en 27,5 tot 35 procent voor dieselauto's.

Auto van de zaak wordt occasion voor consument

Over vijf jaar zijn consumenten blij met de elektrische auto's die nu vooral voor zakelijk gebruik nieuw gekocht worden. Een kwart van hen zal dan overwegen een elektrische bak te kopen, maakt ING op uit onderzoek onder 48.000 respondenten.

"Er komen steeds meer volledig elektrische auto's met een actieradius van zo’n 400 kilometer", zegt Max Erich, sectoreconoom Automotive. "Die worden nu vooral nieuw als auto van de zaak ingezet. Onderzoek onder consumenten wijst uit dat elektrische auto’s met zo’n actieradius ook over 5 jaar op de occasionmarkt populair zullen zijn."

Capaciteit accu

En dat is goed voor de restwaarde. Vooral wagens met een langere actieradius zullen relatief veel waard blijven: accu's raken over tijd een deel van hun capaciteit kwijt, dus de auto's met een langere actieradius zijn interessant.

Verder verwacht de bank dat volgend jaar al 12,5 procent van de nieuw verkochte auto's, elektrisch zal zijn. In 2025 zal de elektrische auto zelfs populairder zijn dan gewone auto's. 

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl