Ga naar de inhoud
Personal finance

FNV kondigt referendum aan: alle leden mogen 'ja' of 'nee' zeggen tegen pensioenakkoord

Han Busker, voorafgaand aan het ledenparlement van FNV. Beeld © RTL

Vakbond FNV gaat zijn achterban raadplegen over de voorgestelde verregaande hervormingen van het pensioenstelsel. Het principe-akkoord dat met het kabinet en de werkgevers werd bereikt, zal neutraal aan de leden worden voorgelegd.

Het ledenreferendum zal uitgevoerd worden tussen 12 juni 11.00 en 15 juni 12.00; leden krijgen een brief in de brievenbus met daarin een individuele code waarmee ze online hun stem kunnen uitbrengen.

De bond heeft ruim 1 miljoen leden. Via zo'n referendum kunnen zij dan aangeven of ze akkoord gaan of niet.

De uitslag wordt vervolgens voorgelegd aan het ledenparlement, dat een definitief besluit neemt. Het ledenparlement bestaat uit 105 vertegenwoordigers van leden, die per bedrijfstak zijn gekozen.

Dertigers,
Pensioen
Dertigers, veertigers opgelet: de pensioensoap gaat over jullie geld

In het onderhandelaarsakkoord dat dinsdag naar buiten is gekomen, is onder meer afgesproken dat de AOW-leeftijd minder snel zal stijgen, mensen die zwaar werk doen mogen eerder stoppen met werken en zzp'ers worden verplicht een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. 

Pensioensysteem op de schop

Ook gaat het pensioensysteem op de schop. Pensioenuitkeringen kunnen in de toekomst sneller gaan stijgen en in slechte tijden sneller worden gekort. Er komt een einde aan het systeem waarbij jongere werknemers de oudere werknemers subsidiëren. 

Busker benadrukte dat hij nog niet van een 'akkoord' wil spreken. "Ik praat het ledenparlement bij", aldus de FNV-voorzitter. Het ledenparlement heeft dinsdagavond gesproken over het onderhandelaarsakkoord tussen het kabinet, enkele oppositiepartijen en werkgevers- en werknemersorganisaties. 

Seminar over pensioenakkoord

Heb je vragen over het pensioenakkoord? Wat is afgesproken en wat nog niet? En waarom is dit akkoord nodig? Meld je dan aan voor het online seminar: Alles wat je wil weten over het pensioenakkoord op woensdag 12 juni om 20.30. Een uur lang geven minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Marieke Blom, hoofdeconoom ING Nederland, antwoord op vragen. Klik hier om je aan te melden en jouw vraag te stellen.