Vakkenvuller Katja Diepstraten (21) bedacht een plan voor plasticbesparing bij winkelketen Kruidvat. Ze mocht haar idee komen uitleggen en dat wordt nu uitgevoerd. "Het is heel vet dat ze nu echt iets doen aan al dat plastic."
"Zoveel plastic, echt absurd", vond vakkenvuller Katja Diepstraten (21).
Ze verbaasde zich hoeveel verpakkingsmateriaal haar werkgever Kruidvat gebruikt voor distributie. Nadat ze een lading make-up had uitgepakt, bleef een enorme berg felgekleurde tasjes over.
"Ik weet hoe schadelijk plastic afval is voor het milieu en erger me aan onnodig verpakkingsmateriaal", vertelt de 21-jarige chemiestudent aan RTL Z. "Toen ik die verspilling bij mijn eigen bijbaan zag, moest ik er wel iets van zeggen."
'Verspilling bij mijn eigen bijbaan'
Diepstraten maakte een foto van de hoop plastic van en plaatste die op LinkedIn. In haar bericht richtte ze zich direct aan A.S. Watson Benelux, het moederbedrijf van Kruidvat:
"Wellicht dat er een nieuwe, en meer milieuvriendelijke, verpakkingswijze te verzinnen is? Wanneer jullie dit probleem erkennen sta ik open voor een brainstorm-sessie ;)"
'Marcel zag er potentie in'
Tot haar verbazing reageerde magazijnmanager Marcel Evers van A.S. Watson. Hij nodigde haar uit op het distributiecentrum.
"Ik dacht: nu gaan ze me gewoon vertellen hoe goed ze het allemaal doen", vertelt Diepstraten. "Maar hij luisterde serieus naar mij. We liepen samen door het distributiecentrum en keken naar het verpakkingsproces. Ik vertelde mijn plan voor verbetering en daar zag Marcel potentie in."
'Geen hogere wiskunde'
"Ik vind het van de zotte dat ze soms voor elke mascara een apart tasje pakken", vertelt ze. "Mijn oplossing was echt geen hogere wiskunde: vul gewoon andere tasjes aan met make-up"
Dat alles apart verpakt werd, had te maken met de manier waarop producten gewogen en verstuurd werden. Maar met een simpele aanpassing is dat nu niet meer nodig.
Miljoen tasjes
Marcel Evers vertelt dat hij het heel leuk vond dat ze de moeite nam om een bericht te schrijven. "Zij dacht dat het beter kon, dat prikkelde me", zegt hij. "Ik heb wel uitgelegd dat we niet helemaal zonder verpakkingsmateriaal kunnen. Maar haar idee was voor ons een eyeopener."
Dankzij het plan van de 21-jarige student bespaart Kruidvat nu een miljoen tasjes per jaar. "Vier maanden later mocht ik weer komen kijken", vertelt ze. "Ik vind het enorm gaaf dat ze me zo serieus nemen en het is heel vet dat ze nu echt iets doen aan al dat plastic."
Ze plaatste dan ook een trots bericht op LinkedIn.

Het bespaart ook geld
Het bedrijf zelf bespaart duizenden euro's aan verpakkingsmateriaal. "En het kost mij als vakkenvuller ook nog eens minder tijd om alle make-up uit te pakken", zegt ze. "Dat bespaart ook weer geld. Maar het allerbelangrijkste vind ik dat er minder plastic verspild wordt."
Kruidvat gebruikt nog steeds veel plastic. "Maar ze hebben de smaak te pakken", zegt Diepstraten. "Ze beloven nu op meer manieren serieus te kijken naar het verpakkingsmateriaal."
Evers: "We zijn er continu mee bezig. We recyclen verpakkingsmateriaal, verminderen CO2-uitstoot bij het transport en proberen afspraken te maken met leveranciers. Goede ideeën zijn van harte welkom."