In tijden dat energie alleen maar duurder lijkt te worden, kwam Eneco vandaag met goed nieuws: de tarieven gaan per 1 juli omlaag. Een gemiddelde klant gaat er op jaarbasis 133 euro op vooruit. Maar, waarschuwt energie-expert Ben Woldring, reken je niet rijk.
Woldring, die met zijn vergelijkingssite Gaslicht.com continu de energieprijzen in de gaten houdt, zag de prijsdaling aankomen. Sinds het begin van het jaar dalen de vaste energieprijzen. Dat de variabele tarieven, die twee keer per jaar mogen veranderen, nu ook zakken, is dan vrij logisch.
Warme winter, lagere energieprijs
De inkoopprijzen voor gas en elektriciteit zijn de laatste maanden gedaald. Dat komt door de relatief warme winter. We hebben meer gas dan we hebben verbruikt. Zo'n overaanbod zorgt voor lagere prijzen. Die gasprijs is ook weer van invloed op de elektriciteitsprijs, omdat veel elektriciteit wordt opgewekt in gascentrales.
Dat Eneco de eerste grote energiemaatschappij is die met de prijzen zakt, is volgens Woldring logisch. Eneco is gemiddeld gezien duurder dan concurrenten Nuon en Essent. Gemiddeld is Eneco tussen de 100 en 150 euro per jaar duurder voor mensen met variabel tarief. Deze prijsdaling compenseert dat dus.
Advies: pas je maandbedrag niet aan naar beneden
Maar de inkoopprijzen voor Essent en Nuon dalen ook. Bij Essent blijven de tarieven voor klanten gelijk. Nuon laat weten dat ze de lagere inkoopprijzen doorbereken aan hun klanten, maar dat hogere leveringskosten dat deels ongedaan maken. De prijzen dalen dus licht, maar Nuon raadt klanten aan het maandelijkse termijnbedrag niet aan te passen.
Met dat advies gaat Woldring mee. "Het is onverstandig om te denken: ik ga mijn termijnbedrag naar beneden aanpassen. De januari-wijziging hakt er harder in dan de juli-wijziging", vertelt hij. Daarmee bedoelt hij dat de prijsstijging begin dit jaar veel meer van invloed is op de uiteindelijke jaarrekening dan de daling die nu volgt.
In de eerste helft van het jaar verbruiken we namelijk meer energie dan in de tweede helft van het jaar. In de winter gaat immers de verwarming aan. Een goedkoop tweede halfjaar compenseert een duur eerste halfjaar dus niet.
Tarieven vastzetten is onverstandig
Nu de tarieven omlaag gaan, rijst ook meteen de vraag of je de tarieven voor langere tijd moet vastzetten. Dat raadt Woldring af, omdat je in de praktijk alsnog ieder jaar prijsveranderingen voor de kiezen krijgt.
"Besef dat je je belastingen niet vastzet. Een groot deel van de rekening bestaat uit belastingen. Die belastingen zijn jaren op rij fors omhoog gegaan", legt hij uit. Hij adviseert om ieder jaar een nieuw energiecontract af te sluiten met de vaste tarieven van dat moment. "Die zijn vaak veel scherper."
Profiteer van welkomstpremie
Daarnaast geven veel energiemaatschappijen een welkomstpremie van soms wel een paar honderd euro. Wie ieder jaar een nieuw contract afsluit, kan daarvan profiteren. Dat levert in de meeste gevallen meer voordeel op dan een langjarig contract.
Als laatste tipt hij kleinere maatschappijen, zoals Oxxio, Vandebron en Greenchoice. "Dat zijn aanbieders die heel scherp zitten met hun tarieven."