Personal finance

Een auto privé leasen: hier moet je op letten

21 april 2015 18:30 Aangepast: 08 augustus 2016 14:27
Beeld © ANP

Een auto leasen was altijd voorbehouden aan de zakelijke automobilist. Maar leasemaatschappijen mikken nu ook steeds meer op de privé-rijder. Interesse? Erik-Jan de Jong van de ANWB legt uit waar je op letten.

1. Wat is privé-leasen?
"Zo'n nieuwe, snelle leasebak? Dat was voorheen iets voor zakenmensen maar nu kunnen ook 'gewone consumenten' een nieuwe auto leasen", zegt De Jong. "De auto wordt niet van jou, maar je kunt er wel over beschikken."

2. Hoeveel mensen doen het?
"Privé-lease gebeurt nog maar op kleine schaal. In 2013 waren er 10.000 privé leaseauto's, vorig jaar was dat al verdubbeld. De verwachting is dat de groei flink doorzet tot 100.000 privé leaseauto's in 2020."

3. Wat kost dat?
"Je betaalt een vast bedrag per maand. De kosten zijn afhankelijk van het type auto, het aantal kilometers dat je rijdt en hoe lang je de auto wilt hebben. Het kan al vanaf 150 euro per maand. In de prijs zitten de wegenbelasting, verzekering en afschrijving inbegrepen. Ook onderhoud en rente zitten in de prijs."

4. Is privé leasen altijd goedkoper dan een nieuwe auto kopen?
"We hebben dat onderzocht en het blijkt dat privé leasen bijna altijd goedkoper is dan het kopen van een nieuwe auto. Neem een Hyundai i10. Als je deze least, kost je dat 149 euro per maand. Dan rij je de auto drie jaar en kun je jaarlijks 15.000 kilometer rijden. Ter vergelijking: als je de auto zelf koopt, kost je dat 262 euro per maand. Overigens is leasen niet altijd goedkoper. Het verschilt per situatie en per auto. Een tweedehands auto rijden is in de meeste gevallen het goedkoopst." 

5. Als je wilt privé leasen, waar moet je op letten?
"Op grofweg 3 dingen:

1) Wat gebeurt er als je opeens van de auto af wilt. Kun je je contract tussentijds beëindigen of moet je dan een fikse boete betalen?
2) Als je iets wilt veranderen in het aantal kilometers dat je jaarlijks wilt rijden: hoe werkt dat? Let goed op de voorwaarden van je contract.
3) Hoe zit het met schade? Lees ook in dit geval goed de voorwaarden door. Wat verstaat de leasemaatschappij bijvoorbeeld onder schade?"

6. Wanneer is het aan te raden om privé te gaan leasen?
"Als je graag een nieuwe auto wilt rijden maar daar geen geld voor hebt. Het is wel handig als je weet hoeveel kilometers je ongeveer per jaar rijdt en hoe lang je de auto wilt hebben. Steeds meer leasemaatschappijen bieden aan gewone consumenten een leasecontract aan. Lees wel goed de voorwaarden, niet iedere maatschappij is even betrouwbaar. De meeste maatschappijen kijken wel eerst of je kredietwaardig bent."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van