Personal finance

Betalen in opties wordt aantrekkelijker voor startups

28 mei 2019 15:32 Aangepast: 28 mei 2019 15:33
Beeld © ANP

Het moet voor startups aantrekkelijker worden om werknemers te betalen in aandelenopties. Daarvoor moet de inkomstenbelasting voor die werknemers op de schop. Dat wil staatssecretaris Menno Snel van Financiën.

Snel wil hiermee bereiken dat startups en scale-ups, zoals snelgroeiende jonge bedrijven worden genoemd, toptalent kunnen blijven aantrekken. Jonge en snelgroeiende bedrijven hebben namelijk vaak niet genoeg geld om hun werknemers om een hoog salaris te betalen.

Dat lossen ze vaak op door een deel van het salaris in aandelenopties te betalen. Als het bedrijf een succes wordt, dan stijgt de waarde van de aandelen, waarin opties kunnen worden omgeruild. 

Moeilijk verhandelbaar

Probleem is echter dat nu nog belasting wordt geheven op het moment dat de opties worden omgewisseld in aandelen. Maar dan is het soms nog niet mogelijk, of lastig, om de aandelen te verkopen en de werknemers hebben dan dus soms nog niet genoeg geld om de belasting te betalen.

Snel wil bekijken of het mogelijk is om het moment waarop belasting wordt geheven kan worden uitgesteld. Werknemers zouden dan pas worden aangeslagen wanneer ze de aandelen daadwerkelijk verkopen. Dat kan bijvoorbeeld wanneer het bedrijf naar de beurs gaat.

Rekenvoorbeeld:

Stel je krijgt een salaris van 40.000 euro en aandelenopties die tegen een uitoefenprijs van 10.000 kunnen worden omgewisseld in aandelen. Als op een bepaald moment de waarde van die aandelen is gestegen naar 200.000 euro, dan betaal je in de huidige situatie belasting over 190.000 euro. Dat is het verschil tussen de huidige waarde en de uitoefenprijs.

Bij een belastingtarief van 50 procent moet je nu dus 95.000 euro overmaken aan de fiscus, maar misschien heb je dat geld niet, bijvoorbeeld omdat ze niet goed verhandelbaar zijn en je dus niet goed kunt verkopen om geld vrij te maken.

Als het moment van belastingheffing wordt uitgesteld totdat de aandelen worden verkocht, dan heb je wel het geld om aan belastingdienst te betalen. Of er dan belasting moet worden betaald over hetzelfde bedrag, dat moet nog worden bekeken, aldus een woordvoerder van het ministerie van Financiën.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van