Life

Vertrek bestuurder kost ziekenhuis in Helmond 75.000 euro

28 mei 2019 12:52 Aangepast: 29 mei 2019 11:56
Beeld © ANP

Het vertrek van bestuurder Jean-Pierre van Beers heeft het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond vorig jaar 75.000 euro gekost. Opmerkelijk, want de bestuurder vertrok naar eigen zeggen uit eigen beweging omdat hij toe was aan een nieuwe uitdaging.

Van Beers trad begin 2015 aan als bestuurder van de Brabantse zorginstelling, waar hij verantwoordelijk werd voor de portefeuille bedrijfsvoering en ondersteunende diensten. Het Elkerliek Ziekenhuis telt 2150 werknemers, 150 medisch specialisten en een omzet van 192 miljoen euro.

Nieuwe uitdaging

Vorig jaar maart kondigde Van Beers aan per direct op te stappen. "Nu de strategie en nieuwe projecten goed in de steigers staan, zie ik dit als logisch moment voor een nieuwe uitdaging."

Enkele dagen later bleek sprake van een hoog oplopend conflict tussen de raad van toezicht en de medische staf. De artsen willen meer invloed op het bestuur van het ziekenhuis. Als gevolg daarvan vertrokken alle toezichthouders onder leiding van voormalig staatssecretaris Pieter van Geel.

Of het afscheid van Van Beers uiteindelijk ook met dat conflict te maken had, bleef onduidelijk. Opmerkelijk is wel dat het ziekenhuis niet direct een opvolger voor de plotseling vertrokken bestuurder had; het was dus geen goed voorbereid afscheid.

Maximale ontslagvergoeding

Nu blijkt ook dat Van Beers niet met lege zakken vertrok. Volgens het gisteren verschenen jaarverslag kreeg de ex-bestuurder een ontslagvergoeding van 75.000 euro mee. Dat is de maximale ontslagvergoeding voor ziekenhuisbestuurders, die onder de Wet Normering Topinkomens is toegestaan.

Van Beers werd in mei, nog geen twee maanden na zijn vertrek, benoemd tot tweede man bij de veel grotere Drentse ziekenhuisgroep Treant.

Betere baan

Waarom het ziekenhuis een bestuurder die na slechts drie dienstjaren uit zichzelf vertrok en binnen twee maanden een betere, nieuwe baan had, een maximale ontslagvergoeding van 75.000 euro meegaf, wil het ziekenhuis niet zeggen.

"De vertrekregeling is het gevolg van overleg tussen Van Beers en de toenmalige raad van toezicht. De betaling komt niet uit boven de norm die in de WNT is toegestaan. Daar zult u het mee moeten doen", aldus woordvoerster Nicole Daemen van het ziekenhuis.

Uit het jaarverslag blijkt eveneens dat het Elkerliek Ziekenhuis de nettowinst vorig jaar met 63 procent zag dalen, tot 2,5 miljoen euro.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van