Ga naar de inhoud
Carrière

UWV: groei aantal banen neemt flink af, maar krapte blijft

Werkzoekenden bij het UWV. Beeld © ANP

Het UWV verwacht dat het aantal nieuwe banen dat er de komende jaren bijkomt fors zal dalen. In de afgelopen twee jaar kwamen er 467.000 banen bij, dit jaar en volgend jaar zijn dat er volgens het UWV 309.000, een daling van 33 procent.

De reden is de afkoelende economie. Die draaide in 2017 en 2018 op volle toeren, maar groeit dit jaar minder hard. "Het hoogtepunt van de banengroei lijkt voorlopig voorbij", zegt Rob Witjes, het hoofd arbeidsmarktinformatie van het UWV.

Volgend jaar zal het aantal banen in Nederland waarschijnlijk uitkomen op bijna 10,8 miljoen, blijkt uit de arbeidsmarktprognose van het UWV.

Krapte houdt aan

Ondanks dat er minder banen bijkomen dan in de afgelopen twee jaar, blijft de krapte op de arbeidsmarkt nog wel even, verwacht Witjes. Volgens hem is dat goed nieuws voor werkzoekenden. In 2018 vonden bijna zeven op de tien personen vrijwel direct werk nadat hun WW-uitkering was opgehouden.

De grootste banengroei vindt plaats in de zorgsector. Door de vergrijzing komt er vooral werk bij in de verpleging, verzorging en de thuiszorg. Het aantal banen in onder meer landbouw en visserij en de financiële dienstverlening krimpt, concludeert de organisatie.

Aantal
Lees ook:
Aantal openstaande vacatures stijgt verder, krapte neemt toe
Bron: RTL Z / ANP
Meer over