Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Carrière

Ov staakt, dus thuiswerken? Zo ben je productief vanuit huis

27 mei 2019 14:30 Aangepast: 27 mei 2019 16:56
Beeld © Getty

Treinen, bussen en trams rijden dinsdag niet en op de weg wordt een monsterspits verwacht. Thuiswerken biedt een alternatief, voor wie de zaak niet kan bereiken. Hoe zorg je voor een effectieve werkdag aan de keukentafel, als je gewend bent op kantoor te zitten? 

Het personeel van onder meer de Nederlandse Spoorwegen legt dinsdag het werk neer. Ov-medewerkers staken voor een, naar eigen zeggen, beter pensioenstelsel. Een dag later volgen werkonderbrekingen in andere sectoren. 

Veel Nederlanders zullen morgen daarom vanuit huis werken. Hoe haal je het meeste uit zo'n thuiswerkdag? 

Miniatuurvoorbeeld
Staking

Dijkhoff: ga niet staken voor pensioen, punt is duidelijk

1. Het is een werkdag: beschouw het ook zo

Probeer je werkdag te structureren zoals je op je werk gewend bent, adviseert Kiki de Jonge, organisatiepsycholoog en universitair docent aan de Rijksuniversiteit Groningen.

"Heb je altijd koffiepauze op een bepaald moment? Doe dat dan thuis ook. Heb je behoefte aan sociaal contact op een vaste tijd? Ga dan even een boodschap doen, of op zoek naar aanspraak ergens", zegt ze.  

Ook belangrijk: stop op tijd. "Thuiswerken leidt niet tot minder werken, maar juist tot meer", weet De Jonge. Dus werk niet onnodig over. 

2. Maak een to-dolist 

In het verlengde daarvan: zorg voor een schema, een dagindeling of maak een to-dolist. Besluit voorafgaan aan je thuiswerkdag wat je die dag wil afronden, oppert adviesbureau Brunel op een blog over thuiswerken. 

Dat soort doelen en deadlines kunnen je helpen focussen op het afronden van je taken, tipt een lezer op Facebook. "Wij hebben targets, dus ik ben altijd wel gewoon prima aan het werk", reageert Anne Ruth Alberts op een vraag van RTL Z.

"Soms zit ik op de bank met de tv aan en m’n kittens naast me, soms ga ik aan m’n tafel zitten. Soms hou ik lekker een joggingbroek aan, en soms trek ik wat leuks aan. Het ligt eraan hoe ik wakker word." 

(Tekst gaat verder onder grafiek.)

3. Joggingpak of business casual?

Dat leidt tot de volgende vraag: pak je je blauwe kostuum uit de kast of je joggingbroek? De verleiding is misschien groot om lekker om 08.30 uur op te staan, in plaats van om 07.00 uur en in je brakpak je laptop open te klappen. Als dat werkt voor jou: helemaal prima. Anderen belemmert het juist om in actie te komen. 

"Ik stel mezelf mentaal in door me gewoon aan te kleden en make-up op te doen. Als ik dat niet doe, vind ik het veel lastiger om in de werkmodus te komen", reageert Marlot Bastiaenen op Facebook. 

Je mag best profiteren van een beetje uitslapen, zegt organisatiepsycholoog De Jonge. "Maar het helpt niet om in je ochtendkloffie te gaan zitten, want dat geeft je niet het gevoel dat je met een werkdag bezig bent", zegt ze. "Maar als je normaal gesproken elke dag strak in pak naar kantoor gaat hoeft dat thuis natuurlijk niet per se."  

4. Zorg voor concentratie

Even de vaatwasser aanslingeren, de post sorteren, een doekje over de tafel: als je thuis werkt zie je om je heen honderd andere klusjes dan je werkgerelateerde taken. "Kies een plek waar je geconcentreerd kan werken", tipt De Jonge. 

"Misschien dus niet de keukentafel, maar een rustigere plek. En als die plek er niet is: maak daar dan goede afspraken over met bijvoorbeeld je partner, zodat je ongestoord je gang kunt gaan en je prioriteit bij het werk kunt leggen."

"Geen afleiding dus lekker knallen." 

Overigens is het een misvatting dat je per definitie thuis meer afleiding hebt, vervolgt De Jonge: "Ook op je werk kun je sociale media opzetten en kletsen met collega's." 

Misschien krijg je op zo'n thuiswerkdag juist veel meer gedaan, zoals Ania Worobiej. "Ik zal zoals elke thuiswerkdag gewoon in mijn pyjama achter de laptop kruipen en met een lekker kopje thee ontspannen mijn werkdag beginnen. Ik werk thuis misschien nog wel beter dan op kantoor. Geen afleiding dus lekker knallen." 

Smaakt het naar meer?

Bevalt het wel, dat thuiswerken? Dan kun je je werkgever vragen of dat vaker mag. Iedereen die werkt bij een bedrijf met minstens tien mensen in dienst mag zo'n verzoek doen, als je aan een aantal voorwaarden voldoet. 

"Als je mag thuiswerken geeft dat een gevoel van vertrouwen voor een werknemer. Dat is heel positief", zegt De Jonge. "We zien dat het werkplezier en de productiviteit bij thuiswerken stijgen." 

"Als je dit vaker zou willen zou ik met je management in gesprek gaan. Met kenniswerk is het vaak zo dat het gaat om je output: wat je levert, niet zozeer om hoeveel uren er inzitten." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Chaos verwacht door ov-staking: 'Werk thuis als dat kan'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van