Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Personal finance

Te weinig inkomen om huis te kopen? Gesprek met de bank kan helpen

24 mei 2019 16:05
Beeld © ANP

Hypotheekverstrekker BLG heeft aangekondigd met een huurverklaring te komen. Daarmee kunnen huurders met een te laag inkomen toch in aanmerking komen voor een hypotheek als ze kunnen aantonen dat ze jarenlang een hoge huur hebben kunnen ophoesten. Ook andere hypotheekverstrekkers doen dit, maar slechts mondjesmaat, blijkt uit een rondgang van RTL Z.

Het is een bekend probleem voor veel huurders, zeker in de duurdere steden. Jarenlang hoesten ze een huur op van bijvoorbeeld 1000 of wel 1500 euro per maand, maar als ze een huis willen kopen waarvoor ze eenzelfde bedrag kwijt zouden zijn aan hypotheeklasten, zegt de bank nee.

Dat zorgt ervoor dat het lastig is voor starters om hun eerste huis te kopen en levert een hoop frustratie op.

Logisch

De reden voor het verschil tussen kopen en huren is logisch: als je je huurhuis niet meer kunt betalen, dan kun je relatief eenvoudig kleiner en goedkoper gaan wonen. Maar als je je koophuis niet meer kunt betalen, blijf je achter met een fikse schuld. Daar lijdt je zelf onder en de bank ook, die jou het geld heeft geleend.

En daarom zijn er regels over welk deel van je inkomen je kwijt mag zijn aan hypotheeklasten. Voor een modaal inkomen is dat zo'n 30 procent, terwijl huurders soms meer dan de helft van hun inkomen aan huur betalen.

Toch proberen

Maar laat je niet direct afschrikken als potentiële huizenkoper als je online hebt gecheckt hoeveel je mag lenen van de bank, want er zijn ook uitzonderingen op de regels mogelijk.

BLG test nu dus de huurverklaring, die hypotheekadviseurs moet helpen bij de beoordeling of iemand toch niet wat meer kan lenen dan de strikte regels voorschrijven. Dat mag, want banken hebben wat extra ruimte om maatwerk te leveren.

ABN: misschien vaker doen

En dat doen ze ook wel, al is het mondjesmaat. "Op dit moment doen wij zoiets niet standaard", laat ABN Amro weten. "We onderzoeken de mogelijkheden om dit vaker toe te gaan passen", zegt de woordvoerder.

De bank kijkt dan – uiteraard – naar het inkomen, maar ook naar het vermogen van iemand, 'hoe de huurder aan zijn lasten voldoet' en extra kosten die een huiseigenaar moet maken.

Rabo: wij doen het ook

De Rabobank reageert vergelijkbaar. "Wij doen dit ook, maar communiceren dat niet zo expliciet", laat een woordvoerder van de bank weten. Ook Rabo zegt per geval te kijken 'wat past en verantwoord is'.

Ze voegt daaraan toe dat er dan niet alleen wordt gekeken naar de huidige betaalbaarheid, maar ook naar de toekomstige betaalbaarheid.

ING: niet voor verruiming, wel uitzonderingen

En ook ING maakt al uitzonderingen voor mensen die niet precies voldoen aan de regels, maar waarvan de bank wel denkt dat ze de lasten kunnen blijven dragen. De woordvoerder laat weten dat op basis van de explain-regeling er soms wordt afgeweken van de regels. "Als het verantwoord is, dan verstrekt ING de hypotheek."

Maar het moeten wel uitzonderingen blijven, vindt de bank. Het algemeen verruimen van de leennorm, daar ziet ING niets in. Daardoor nemen namelijk de financieringsmogelijkheden van de starter wel toe, zegt de bank, maar het echte probleem wordt daar niet mee opgelost: namelijk een gebrek aan voldoende betaalbare woningen.

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van