Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Carrière

14 vestigingen in 9 jaar: het kinderopvangimperium Ananda Hagens

24 mei 2019 11:18 Aangepast: 24 mei 2019 11:25
Ananda Hagens van Curious Kids Beeld © Tess Evenboer

Bij het schrijven van haar scriptie Pedagogiek zag Ananda Hagens dat er een behoefte was aan kleinschalige kinderopvang. Maar op je 23e is het lastig om makelaars, banken en de gemeente te overtuigen van je solide businessplan. Toch gaf ze niet op. "Ik verdiende niks, mijn familie moest me zelfs een financiële injectie geven. Maar ik wist: dit komt goed." Inmiddels heeft ze negentig mensen in dienst.

Ananda Hagens (34) had de schijn tegen toen ze tien jaar geleden een lening wilde van de bank om haar bedrijf Curious Kids te starten. "Ik had een goed doortimmerd businessplan. Maar ik was jong, ik was een meisje, het was crisis en er waren net een paar kinderdagverblijven achter elkaar failliet gegaan. Banken vonden het gewoon te eng."

Deze zomer opent ze haar veertiende vestiging. 

Kleinschalige opvang

Het idee voor Curious Kids ontstond toen ze op haar drieëntwintigste afstudeerde als pedagoog. "Ik werkte als nanny in Amsterdam-Zuid en deed voor mijn scriptie onderzoek naar grootschalige kinderopvang versus kleinschalige opvang en opvang aan huis."

Ze merkte dat de gezinnen waarvoor ze werkte behoefte hadden aan persoonlijke en kleinschalige opvang, met een inhoudelijke component. Daarmee stapte ze in een niche.

Gestoomde groenten, muziekles en yoga

Curious Kids was toen ze startte ruim 1 euro duurder dan een gemiddeld kinderdagverblijf, maar ouders betalen het er graag voor. Zo worden kinderen in kleinere groepen opgevangen, krijgen zij bij de lunch vijf soorten gestoomde groenten, en is er wekelijks muziekles en yoga. 

Hagens schreef een businessplan en opende een jaar later haar eerste vestiging, al ging dat niet zonder slag of stoot. "Makelaars zagen vooral dat jonge meisje, of ze wilden meteen dat ik voor vijf jaar een huurcontract tekende", zegt ze.  

"Maar de gemeente wilde geen vergunning geven zolang ik nog niet voor een pand had getekend. En de bank wilde pas een lening geven wanneer ik de vergunning en het pand rond had. Het was echt een kip-en-ei-verhaal."

Persoonlijke lening

Omdat ze niet verder kwam, startte ze aanvankelijk een oppasservice. "Dat liep als een trein. Ik had een kantoortje aan huis waar ik continu sollicitatiegesprekken voerde en referenties nabelde. Vervolgens koppelde ik die oppaskrachten aan gezinnen."

Maar de droom voor een eigen kinderopvang bleef, zeker toen ze een locatie kon overnemen in de Pijp. "Ik heb het uiteindelijk met een privélening van 50.000 euro gefinancierd en zelf nog 5000 euro spaargeld ingelegd. Mijn ouders hielpen met schilderen, het leggen van de vloer en de inrichting van de tuin. Met twee maanden zat ik vol."

Direct daarna kwam er een pand vrij op de Ceintuurbaan. "Ik tekende toen wel meteen een huurcontract voor vijf jaar. En toen het pand ernaast vrijkwam, huurde ik dat ook."

"De gemeente wilde het bestemmingsplan wijzigen, maar daar waren omwonenden het niet mee eens. Daardoor betaalde ik wel huur, maar kon ik geen locatie openen. Alles wat ik van die ene locatie aan omzet binnenkreeg, ging naar de huur van de tweede en derde locatie."

Tachtig uur per week 

Hagens werkte tachtig uur per week en stond zeker in de eerste jaren nog zelf op de groep. "Ik verdiende niks, mijn familie moest me zelfs een financiële injectie geven. Maar ik wist: dit komt goed. Ik woonde in een klein huurhuisje en had niet veel nodig. Bovendien ben ik wel iemand die risico neemt, dat zit gewoon in me." 

Het duurde een jaar voordat de tweede en derde locatie open mocht. Maar daarna kon ze wel een manager aanstellen en sindsdien opent Curious Kids een tot twee vestigingen per jaar. Deze zomer gaat de veertiende locatie van start bij het Vondelpark, in 2 dagen tijd waren er al vijftien aanmeldingen. 

Aanmeldingen van aanstaande moeders

"Ook krijgen we op alle locaties aanmeldingen van aanstaande moeders die nu bijvoorbeeld vier of vijf weken zwanger zijn en die straks van plan zijn om een half jaar zwangerschapsverlof te nemen. Dus qua inschrijvingen voor onze wachtlijst zijn we al bezig met september en oktober 2020." 

Daarnaast krijgt Curious Kids alle jaren louter excellente rapporten van de inspectie. De persoonlijke lening waarmee ze het allemaal opstartte, betaalde ze in vijf jaar tijd terug – mét rente.

"Op het moment dat ik het had terugbetaald, had ik al wel drie andere leningen bij de bank lopen om overnames te financieren. Maar het krijgen van leningen was een stuk minder moeilijk geworden, omdat ik groeicijfers en wachtlijsten kon laten zien."

Waardering uitspreken

Inmiddels heeft Hagens negentig medewerkers in dienst en nog eens veertig stagiaires. Haar pedagogische achtergrond komt hierbij uitstekend van pas.

"Ik ben continu bezig: hoe zorg je dat mensen plezier in hun werk houden en hoe geef je gehoor aan wat ze willen? Want wij kunnen op het hoofdkantoor wel een fantastisch concept bedenken, maar aan het einde van de dag gaat het erom dat die meiden op de werkvloer positiviteit uitstralen naar de kinderen en hun ouders. Hoe goed het ook gaat, het is altijd belangrijk om gefocust te blijven en je waardering uit te spreken."

Ze heeft niet de ambitie om een landelijke keten uit te rollen, maar binnen Amsterdam ziet ze nog wel mogelijkheden. En daarnaast kijkt ze veel vooruit. "Ik wist twee jaar geleden al dat er een wet aankwam waardoor er in 2019 meer pedagogisch medewerkers op een groep moeten staan.", zegt ze. 

"We zijn toen al gaan berekenen dat dit ongeveer een half miljoen euro extra personeelskosten zou betekenen en hebben gekeken hoe we extra omzet konden genereren om het te financieren. Je ziet dat sommige andere opvanglocaties nu failliet gaan omdat ze te laat rekening gingen houden met wettelijke voorschriften."

Gestopt met micromanagen

De afgelopen twee jaar kreeg Hagens zelf dochters Philine (1,5) en Liv (6 maanden). "Ik zat drie dagen voor mijn laatste bevalling nog in een belangrijke vergadering", zegt ze.

"Het loslaten van het bedrijf lukt niet, want ik ben er altijd mee bezig. Maar ik ben wel gestopt met micromanagen. Ik bemoeide me vroeger met álles en dat kan niet meer. Gelukkig heb ik inmiddels goeie mensen naast mij aan wie ik dat kan toevertrouwen."

Ze werkt geen tachtig uur per week meer, maar nog wel fulltime. "Ik kan het goed zelf indelen, dus ik heb veel tijd met onze dochters. Ik ben blij dat ik ook op zo’n jonge leeftijd hiermee ben begonnen, toen ik alle tijd had om dit op te zetten. Want als je zelf kinderen hebt, wil je toch eigenlijk niet meer zoveel uren werken als in het begin – ik althans niet."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van