Het is een doorn in het oog van veel huurders: je mag wel een torenhoge huur betalen, maar geen forse hypotheek aflossen, want dat verbiedt de leennorm. Hypotheekaanbieder BLG Wonen introduceert vandaag de 'huurverklaring', waarmee een huurder met een te laag inkomen voor een hypotheek toch kan aantonen dat hij of zij de maandlasten kan dragen.
BLG Wonen is onderdeel van de Volksbank en wil het zo voor elkaar krijgen dat huurders die willen kopen, veelal starters, een hogere hypotheek kunnen afsluiten. Zo kunnen ze een woning kopen die beter bij hun wensen past. Het gaat in eerste instantie om een experiment.
Stijgende huurprijzen
De huurprijzen in de particuliere sector stijgen. Zeker in de Randstad is een maandhuur van meer dan 1000 euro per maand niet ongebruikelijk. Maar een hypotheek waarbij je 1000 euro per maand zou aflossen? Daarvoor zijn geldverstrekkers nauwelijks te porren.
Het gevolg is dat huurders die wel zouden willen kopen daar toch van afzien. Deze 'duurhuurproblematiek', zoals BLG Wonen het noemt, is volgens de organisatie een enorm probleem.
"Ruim een miljoen huurders in de vrije sector hebben hoge woonlasten. Gemiddeld 42,6 procent van het besteedbaar inkomen. Deze hoge woonlasten maken het voor de huurders vrijwel onmogelijk om te sparen of vermogen op te bouwen. Dat vind ik zorgelijk", zegt directeur Frank Soede van BLG Wonen.
Helderheid voor hypotheekverstrekkers
Een huurverklaring moet hypotheekverstrekkers helderheid geven over de financiële situatie van een duurhuurder die wil kopen. Adviseurs geven aan daar behoefte aan te hebben, zegt Soede. "Met de huurverklaring willen we daar gehoor aan geven."
Hoogleraar Woningmarkt Peter Boelhouwer (TU Delft) noemt het initiatief een 'heel goed idee'. "In 2011 zijn strakkere hypotheeknormen ingevoerd, maar we zijn daar wat in doorgeschoten", zegt hij tegen RTL Z.
"Hoewel het mag, kijken geldverstrekkers vaak niet naar de achtergrond en het perspectief van mensen. Iemand die twee jaar hoge huur heeft betaald kan natuurlijk ook een hypotheek aflossen. Zeker als iemand een goede opleiding heeft gedaan en perspectief heeft op de arbeidsmarkt", vervolgt Boelhouwer.
Risico's
Er blijven altijd risico's, erkent de hoogleraar, maar die zijn te overzien. Met een huurverklaring zouden mensen een hogere lening moeten krijgen, die ook tot grotere problemen zou leiden als iemand onverhoopt toch niet meer kan terugbetalen.
"Vaak is dat het geval bij een echtscheiding, of werkloosheid. Dat laatste komt de laatste jaren minder voor. En omdat je inmiddels maximaal 100 procent van de woningwaarde mag lenen is de kans dat je blijft zitten met een restschuld sowieso kleiner", aldus Boelhouwer. Voorheen konden huizenkopers wel meer lenen dan hun huis waard was.
Experiment
BLG Wonen gaat de huurverklaring eerst testen, onder maximaal veertig duurhuurders. Op basis van dat experiment wordt gekeken of een dergelijke verklaring zin heeft. Frank Soede hoopt dat de proef ook bij de rest van de markt aanslaat.
