Personal finance

Hoeveel belasting betaal jij over je vakantiegeld? Check het hier

22 mei 2019 17:32 Aangepast: 22 mei 2019 18:48
Op vakantie! Beeld © ANP

Veel mensen krijgen deze maand hun vakantiegeld overgemaakt. Volgens salarisstrookjesbedrijf ADP is het een beetje minder dan andere jaren, vanwege belastinghervorming. Hoe zit dat, en belangrijker nog: hoe pakt dit voor jou uit?

ADP zet vandaag op een rijtje wat je overhoudt aan je vakantiegeld, in vergelijking met een jaar geleden. Mensen die tussen de 34.000 euro en 98.000 euro verdienen krijgen te maken met een snellere afbouw van de arbeidskorting.

De arbeidskorting is vermindering van de belasting die je moet betalen. Die wordt sneller lager en dat scheelt uiteindelijk tussen de 3 euro en 150 euro aan vakantiegeld.

Belasting betalen

Over het bedrag dat je in een jaar verdient moet je inkomstenbelasting betalen. Ook je vakantiegeld is een vorm van inkomen, dus ook over dat deel moet je een taks afdragen. Zelfs wat meer dan over je 'gewone' salaris.

Miniatuurvoorbeeld
Geld

Tegenvaller: vakantiegeld voor veel Nederlanders omlaag

Hoeveel belasting jij moet betalen over je vakantiegeld hangt af van de hoogte van je inkomen. Het vakantiegeld is een extraatje, bovenop je salaris. Dat betekent dat dit bedrag in de hoogste voor jou geldende belastingschijf valt.

Stel: je verdient maandelijks 3500 euro bruto en 8 procent vakantiegeld. Dan krijg je 3360 euro bruto vakantiegeld (8 procent van [3500 x 12 =] 42.000 euro). Dat bedrag valt in zijn geheel in de tweede belastingschijf van 38,1 procent, wat neerkomt op een bedrag van 1280 euro die je dus moet aftikken aan de fiscus.

Kortingen

Maar dan zijn we er nog niet. Bovenop die 1280 euro komt namelijk nog eens 380 euro, vanwege de lagere arbeids- en heffingskortingen. In totaal draag je van 3360 euro vakantiegeld dus 1660 euro aan belasting af. Netto hou je dan over: 1700 euro.  

Bekijk hieronder wat je zelf ongeveer overhoudt van je vakantiegeld:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van