Personal finance

'Verzekeringspremies stijgen verder door extremer weer'

22 mei 2019 08:31 Aangepast: 22 mei 2019 11:20
Steeds meer last van klimaatverandering. Beeld © ANP

Warmere zomers, hevigere stormen. We merken al het een en ander van de klimaatverandering, en gaan dat ook voelen in onze portemonnee. We gaan namelijk meer betalen aan verzekeringspremies, blijkt uit een rondgang van de Volkskrant.

ASR verhoogt de premies voor onder meer de particuliere woonhuisverzekering en bij SNS gaan de premies voor autoverzekeringen omhoog, blijkt uit een rondgang van de Volkskrant.

De verzekeringspremies zijn al eerder verhoogd wegens extreem weer, en dat blijkt dus geen eenmalige actie.

Niet gek, want NN zag vorig jaar in het eerste kwartaal de winst met ruim 20 procent dalen door de zware storm die ons land teisterde. Interpolis kreeg vorig jaar ruim 20 procent meer schademeldingen aan woningen door regen of hagel binnen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Verzekeraars: meer schade door noodweer vanwege klimaatverandering

Onbetaalbaar?

Het Verbond van Verzekeraars sluit niet uit dat premies in bepaalde gebieden hoger worden of dat bepaalde risico's zelfs helemaal worden uitgesloten.

Dit voorjaar waarschuwde de grote Duitse herverzekeraar Munich Re dat de helft van alle bosbranden in Californië voortkomen uit de temperatuurstijging door menselijk handelen. Volgens het concern kunnen in sommige kwetsbare gebieden verzekeringen onbetaalbaar worden voor lagere inkomens.

'Problemen'

Interpolis ziet het in een reactie tegenover de Volkskrant niet zover komen. "Ook bij een verdubbeling van dit premiedeel zie ik weerschade de komende decennia niet onverzekerbaar worden."

Maar hoogleraar monetaire economie Casper de Vries van de Erasmus Universiteit in Rotterdam ziet toch risico's. In de Volkskrant zegt hij: "Voor sommige klanten kan bijvoorbeeld een allriskverzekering op hun auto te duur worden, waardoor een deel afhaakt. Als de groep verzekerden kleiner wordt, vergroot dit weer het risico voor de verzekeraar en bestaat de kans dat de premie weer verder stijgt."

Preventie

Nu proberen verzekeraars vooral nog via preventieve maatregelen de schade te beperken. Zo wil Interpolis groendaken aanleggen, terwijl ASR tips geeft, zoals een deken over je auto leggen als een zware hagelbui in aantocht is.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van