Van onze partner Topicus

De geldknoop ontwarren met een dashboard

20 mei 2019 11:18 Aangepast: 18 maart 2020 16:17

Als we meer inzicht in onze financiële situatie krijgen, kunnen we beter anticiperen op life events stelt Clint van Haalen van Topicus. Hij pleit voor een bredere kijk bij banken, adviseurs én de overheid als het gaat om het samenbrengen van financiële informatie.

Clint van Haalen is managing director van Topicus sector Finance. Naast software voor bancaire instellingen en financiële dienstverleners ontwikkelt het softwarehuis ook producten die op de markt gebracht worden onder de eigen bankvergunning. Van Haalen: “We doen zo nu en dan iets disruptiefs. Om de markt op te schudden maar ook om samen met onze bancaire klanten een voorbeeld te stellen.”

Invloed

Volgens Van Haalen raken steeds meer afnemers van financiële producten verstrikt in wat hij de ’geldknoop’ noemt. Het pensioen, de beleggingsrekening, sparen en de hypotheek; tal van verschillende producten zijn voor lange tijd ondergebracht bij verschillende dienstverleners, terwijl die producten invloed op elkaar uit kunnen oefenen.

Geld op de plank

Van Haalen ziet dit opereren in silo’s als een grote belemmering. Niet alleen ontbreekt de samenhang, ook is er geen regie op momenten dat dit nodig is. Doordat keuzes vaak jaren ongewijzigd blijven, laten consumenten geld op de plank liggen, betalen ze mogelijk meer dan nodig is en is het de vraag of gemaakte keuzes uit het verleden nog aansluiten bij de wensen van vandaag en morgen. Grote gebeurtenissen in het leven, zoals geboortes, ziekte, huwelijk of een echtscheiding vragen mogelijk om een drastische aanpassing van de financiële planning. Van Haalen: “Maar omdat het realtime overzicht ontbreekt, is het moeilijk om een goede planning te maken.”

Ruimte bieden

Wanneer banken, adviseurs en de overheid een andere kijk op het delen van informatie zouden ontwikkelen, stelt Van Haalen, dan zouden consumenten beter kunnen anticiperen op veranderende privéomstandigheden. Wat dat betreft is PSD2, de Europese wetgeving die bankklanten zelf laat beslissen welke informatie wel en niet gedeeld wordt, een stap in de goede richting. “Maar dat is nog niet voldoende. Willen we consumenten echt inzicht bieden dan zullen we veel meer ruimte moeten bieden om de eigen informatie te managen. Ook op terreinen die nu nog niet geregeld zijn.”

Scenario’s

Van Haalen ziet als oplossing een dashboard voor zich die de muren tussen informatiesilo’s doorbreekt. Topicus heeft al een demo gemaakt waarin alle belangrijke gegevens in een oogopslag op een rij staan. “Dan kun je samen met je adviseur reageren op veranderingen in de huishouding maar ook betere planningen opstellen.”

Hij verwacht dat het maken van financiële scenario’s helpt bij het stellen van prioriteiten en maken van keuzes. “Het is toch wel fijn als je niet pas tegen de tijd dat je met pensioen gaat ontdekt dat je te weinig hebt gespaard om die laatste dromen waar te maken.”

Hoe je de geldknoop succesvol kunt ontwarren, daarover vertelt Clint van Haalen tijdens het webinar van RTL Z en Topicus op 23 mei om 20:30.  Aanmelden? Klik hier.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van