Personal finance

KLM vraagt nu ook voor vluchten naar Afrika en Azië geld voor koffer

20 mei 2019 11:22 Aangepast: 20 mei 2019 16:43
De incheckbalie van KLM op Schiphol. Beeld © ANP

Met KLM goedkoop de halve wereld over vliegen wordt duurder. De vliegmaatschappij gaat geld vragen voor het inchecken van koffers. Wie het goedkoopste soort ticket boekt voor de economy class, mag geen gratis ruimbagage meer meenemen.

Wie dat toch wil, moet een luxer soort ticket kopen, meldt website Insideflyer. Afhankelijk van de vlucht kost dat 80 à 100 euro extra, bevestigt KLM.

KLM en partner Air France hanteren al enige tijd drie tarieven voor de economy class: light, standard en flex. De grootste verschillen: standard is 80 tot 100 euro duurder dan light, en flex is 230 euro duurder dan het goedkoopste tarief.

Deze drie tarieven golden al in Europa en Noord- en Zuid-Amerika, en gaan nu ook gelden in Azië, het Midden-Oosten, Afrika en India.

Annuleren? 200 euro

De voordelen van die extra euro's bovenop de ticketprijs: bij standard mag je wel een koffer meenemen, bij flex mag je je stoel kiezen en je ticket omboeken. Wie nog eens 200 euro bijbetaalt, mag de vlucht vervolgens ook 'kosteloos' annuleren.

Reizigers naar Europese en Noord-Amerikaanse bestemmingen moesten als eerste al extra betalen voor ruimbagage. Ook voor reizigers naar Midden- en Zuid-Amerika en het Caribisch gebied gelden de drie verschillende tarieven al. Dat wordt vanaf morgen mei uitgebreid naar vluchten naar Azië, Afrika en het Midden-Oosten.

Uitzonderingen

Er zijn nog wel wat landen uitgezonderd, waarvan China en Vietnam de meest in het oog springende zijn. Daar wordt later dit jaar ook de drietarievenstructuur doorgevoerd, laat de woordvoerder weten.

Voor de business class verandert er niets, en wie meedoet aan de spaarprogramma's Flying Blue (beginnerslevel Explorer uitgezonderd) en Skyteam Elite mag ook gratis de koffers inchecken.

Wie zijn of haar ticket voor 14 mei boekte, hoeft niet alsnog bij te betalen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Parkeren bij Eindhoven en Rotterdam Airport fors duurder geworden

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van