Personal finance

Eerste huis kopen? Dan heb je een ton aan spaargeld nodig

16 mei 2019 12:01 Aangepast: 17 mei 2019 15:26
Een kat tussen de verhuisdozen. Deze starter heeft een woning gekocht. Beeld © ANP

Bijna de helft van alle mensen onder de 35 met verhuisplannen wil een huis kopen en daar is een hoop eigen geld voor nodig. Wie zijn of haar wens in vervulling wil laten gaan heeft gemiddeld een ton aan eigen vermogen nodig.

Willen kopen is iets anders dan kunnen kopen. Huizen zijn in de meeste gevallen een stuk duurder dan dat je maximaal bij de bank kunt lenen. Rabobank deed onderzoek naar de leencapaciteit van jongvolwassenen tot 35 jaar.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Groeiende groep huizenbezitters sluit over naar NHG na verhogen hypotheekgrens

Maximale hypotheek ver weg van huizenprijzen

Wie in zijn eentje aanklopt bij de bank, kan gemiddeld maar 135.000 euro lenen. Voor dat geld koop je vrijwel nergens een huis. Mannen verdienen vaak meer dan vrouwen en krijgen gemiddeld meer geld van de bank.

Wie samen met zijn of haar partner een huis wil kopen, krijgt gemiddeld maximaal 257.000 euro mee. Overigens zijn die hypotheekbedragen in de Randstad hoger omdat daar de salarissen hoger liggen. Daar staan wel hogere huizenprijzen tegenover.

100.000 euro te weinig

Zonder een zak geld hoef je eigenlijk niet naar de makelaar te stappen. Gemiddeld komen starters 35 procent van de aankoopprijs tekort. Voor een doorsnee huis is dat al gauw een ton. Vooral in Noord-Holland en Utrecht hebben starters veel extra geld nodig, zeker wie in zijn eentje een huis wil kopen.

Opvallende uitzondering is Zuid-Holland. Daar zijn de salarissen relatief hoog, maar zijn de woningprijzen voor Randstadbegrippen laag. Met de maximale hypotheek kunnen starters driekwart van een koopwoning betalen. In geen enkele van de negen onderzochte provincies is het makkelijker om een huis te financieren.

Rotterdam populair

Wie nu denkt: mooi, ik ga voor een woning in Rotterdam, moet niet te lang wachten. De onderzoekers zien dat de huizenprijzen in die stad het afgelopen jaar extreem hard gestegen zijn. Huizen werden daar gemiddeld 12,1 procent duurder.

Dat is meer dan Utrecht (plus 11,2 procent), Den Haag (plus 9,7 procent) en Amsterdam (plus 9,2 procent). Dit jaar en de komende jaren zullen de huizenprijzen blijven stijgen, maar niet meer zo hard als de afgelopen jaren.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van