Ga naar de inhoud
Life

Ruim 18.000 euro voor tramconducteur die deed alsof hij ziek was

Beeld © ANP

Een tramconducteur die deed alsof hij ernstig ziek was, had door zijn werkgever niet op staande voet ontslagen mogen worden. De man krijgt zeven maanden salaris nabetaald en een ontslagvergoeding, samen ruim 18.000 euro.

De tramconducteur werkte sinds 2010 via Securitas bij het Rotterdamse openbaar vervoersbedrijf RET, maar vlekkeloos ging dat niet. Afgelopen jaren waarschuwde zijn werkgever de man herhaaldelijk zijn gedrag en houding tijdens zijn werkzaamheden op de tram te verbeteren.

In maart 2018 waarschuwde Securitas dat hij na nog een overtreding zou worden ontslagen. Zeven weken later meldde de man zich ziek. Tijdens gesprekken met Securitas en de bedrijfsarts zei zijn vrouw namens de man dat hij 'volledig in de mentale kreukels' lag, en vrijwel nergens meer toe in staat was.

Lachend op de markt

Als gevolg van twee traumatische incidenten op zijn werk uit het verleden zou hij niet in staat zijn om te praten, normaal te functioneren en auto te rijden. Ook zou hij slecht lopen, en nauwelijks de deur uitkomen.

Nadat een collega de tramconducteur pratend, lachend en normaal lopend op de markt had gezien, schakelde zijn werkgever onderzoeksbureau Pinkerton in.

Die volgde de man drie dagen en stelde vast dat de conducteur zich op normale wijze gedroeg, met diverse mensen communiceerde, zelfstandig dagelijkse handelingen buiten de deur verrichtte, winkels bezocht en zelf auto reed.

Ontslag op staande voet

In oktober ontsloeg Securitas de man op staande voet en zonder ontslagvergoeding. De tramconducteur stapte echter naar de rechter om zijn ontslag aan te vechten. Volgens de man veinst hij zijn ziekte niet, maar heeft hij 'goede en slechte dagen'.

Omdat er een 'uitzonderlijk verschil' zit tussen het vermeende ziektebeeld en de waargenomen gedragingen geloofde de Rotterdamse kantonrechter daar niets van. De rechter begrijpt ook dat Securitas zich door de man bedrogen voelt. Toch had het bedrijf de man niet op staande voet mogen ontslaan.

Te snel ontslagen

Volgens de rechter heeft Securitas te snel naar het ontslag op staande voet gegrepen. Het bedrijf had eerst een deskundigenoordeel moeten vragen aan het UWV, om te beoordelen in hoeverre de tramconducteur arbeidsongeschikt is.

Wegens verlies aan vertrouwen en een verstoorde arbeidsverhouding mag Securitas de arbeidsovereenkomst met de conducteur nu wel ontbinden. Wel moet het bedrijf de man zeven maanden salaris na het onterechte ontslag op staande voet in oktober nabetalen.

Dat kost het bedrijf zo'n 12.000 euro. Daarnaast moet Securitas de man een transitievergoeding van ruim 6000 euro geven. Het bedrijf wil geen commentaar op de ontslagzaak geven, en ook niet zeggen of het in hoger beroep tegen de uitspraak gaat.