Earth overshoot day

Nu al de hulpbronnen voor 2016 verbruikt: vijf maanden plunderen

08 augustus 2016 15:23 Aangepast: 08 augustus 2016 15:29
We gebruiken te veel natuurlijke hulpbronnen en daarvoor betalen we met onder meer ontbossing en klimaatverandering Beeld © ANP

We hebben dit jaar tot en met vandaag al net zoveel natuurlijke hulpbronnen gebruikt als voor het hele jaar jaar beschikbaar zijn. Het is vandaag Earth Overshoot Day.

Vergelijk het met je eigen portemonnee. In een jaar tijd verdien je een bepaald salaris, maar het geld dat je in die twaalf maanden op je bankrekening binnenkrijgt, is nu al op. Tja, nu moet je nog bijna vijf maanden leven door je spaarrekening te plunderen of door met je creditcard te betalen.

Om te leven en de wereldeconomie draaiende te houden hebben we voedsel, hout, vis en biocapaciteit nodig om de broeikasgassen te absorberen. Maar we stoten meer kooldioxide uit dan onze oceanen en bossen kunnen absorberen, we vangen meer vis dan er bijkomt en hakken sneller bomen om dan dat ze groeien.

Ecologische voetafdruk

In 1961 had de totale wereldbevolking nog genoeg aan driekwart van wat de aarde oplevert, maar sinds begin jaren zeventig hebben we eigenlijk meer dan één aarde nodig. Vooral de laatste jaren gaat het slecht met onze 'ecologische voetafdruk'.

In het jaar 2000 leverde onze planeet tot 1 oktober genoeg op voor onze levensstijl, in 2014 was dat nog maar tot 19 augustus, vorig jaar tot 13 augustus en dit jaar leven we al vanaf 8 augustus op de pof.

Ontbossing, watertekorten, bodemerosie, klimaatverandering

Dat berekende het Global Footprint Network. Niet alleen is de bevolking van de aarde de laatste decennia fors gegroeid, we zijn ook nog eens rijker geworden. Omdat we aan één aarde niet meer genoeg hebben en interen op de reserves, moeten we als het ware rente betalen op de biocapaciteit die we lenen van de toekomst.

We betalen in de vorm van ontbossing, watertekorten, bodemerosie en klimaatverandering. Dat alles kan ook leiden tot sociale spanningen en kosten voor de economie.

Klimaatakkoord Parijs

Als we ons zouden houden aan de Parijse klimaatdoelstellingen houden, dan teren we tegen 2050 niet meer in op de natuurlijke reserves van de aarde, zegt Global Footprint Network.

We kunnen van alles en nog wat doen om onze aarde minder te belasten. Zo kunnen we minder vlees gaan eten, minder energie gaan gebruiken en meer thuiswerken. We moeten het in ieder beter geval doen dan de Australiërs nu doen. Als alle bewoners van de aarde zouden leven zoals zij, dan hadden we 5,4 aardes nodig. Ook de Amerikanen kunnen er wat van. Volgens hun levenswijzen zouden we 4,8 aardes nodig hebben.

Europeanen hebben drie aardes nodig

En wij in Europa? Als iedereen door het leven ging als de Duitsers dan hadden we 3,1 aardes nodig, volgens de Franse leefwijze precies 3 en de Britse manier van leven kost nog altijd 2,9 keer zoveel aardes als we hebben.

Wij Nederlanders, bijna de vieste jongetjes van de klas, zijn net zo erg als de meeste andere landen om ons heen. Wij hebben 3 aardes nodig. We kunnen ons hoogstens troosten dat de Belgen nog erger zijn. Als iedereen zoals zij zouden leven, dan hebben we volgens Footprint Network ruim 4,3 aardes nodig

Beter doen ze het, op dit punt, in India. Als iedere wereldburger leefde zoals de Indiërs, dan zouden we aan 0,7 aardes genoeg hebben. Maar ja, de bevolking daar groeit nog en ze worden ook rijker, waardoor ze meer vlees gaan eten en op andere manieren het milieu meer gaan belasten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van