Ga naar de inhoud
Personal finance

Groeiende groep huizenbezitters sluit over naar NHG na verhogen hypotheekgrens

Beeld © Getty

Een huis dat vorig jaar te duur was voor een hypotheek met nationale hypotheekgarantie (NHG) komt dit jaar misschien wel in aanmerking. Oversluiten kan lonend zijn en meer mensen doen dat dus ook. 

Volgens de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is het aantal oversluitingen in de eerste drie maanden van 2019 met 31,5 procent gestegen, ten opzichte van een jaar eerder. Het leeuwendeel daarvan had voorheen geen NHG-hypotheek. 

Werkloosheid of scheiding

Met de NHG kunnen huizenkopers en -verbouwers goedkoper lenen. Geldverstrekkers geven korting op je hypotheekrente wanneer je gebruik maakt van de nationale hypotheekgarantie. 

Je hebt dan namelijk een vangnet als je financiële situatie ingrijpend verandert, bijvoorbeeld bij werkloosheid of een scheiding. De Nationale Hypotheek Garantie staat in zo'n geval garant voor je eventuele restschuld, als je die zelf niet meer kunt aflossen. 

De zogenoemde NHG-grens, het bedrag tot waar huizenkopers gebruik kunnen maken van de nationale hypotheekgarantie, was vorig jaar nog 265.000 euro. Dit jaar ligt die grens op 290.000 euro

Huis van 280.000 euro?

Wie vorig jaar een huis heeft gekocht voor bijvoorbeeld 280.000 euro kwam niet in aanmerking voor NHG. Maar in 2019 wel. 

Zzp'er
NHG
Zzp'er krijgt eerder en vaker hypotheekgarantie

Die groep kan alsnog een NHG-hypotheek overwegen. "Als de klantsituatie verbetert, dan kunnen mensen oversluiten van niet-NHG naar NHG", bevestigt een woordvoerder van de organisatie. Aan het oversluiten van je hypotheek zitten wel kosten vast.

6000 oversluiters

In het eerste kwartaal van 2018 gaf de NHG 27 duizend garanties af. Daarvan waren er 4531 oversluitingen. In bijna 3000 gevallen ging het om oversluiters die niet eerder een hypotheek hadden met NHG, aldus de zegsvrouw.

Een jaar later is het aantal oversluiters opgelopen tot bijna 6000, waarvan bijna 4000 niet-NHG'ers. 

Het voordeel van oversluiten van een hypotheek zonder NHG, naar een variant met is in de eerste plaats lagere maandlasten. Daarnaast weet je dat je niet met een restschuld blijft zitten, mocht je onverhoopt je huis moeten verkopen voor een lagere prijs dan de hypotheekschuld. 

Stijgende markt

De NHG zal die restschuld aan jou kwijtschelden en je geldverstrekker betalen, uiteraard onder voorwaarden.  Daarmee hebben woningbezitters met een NHG-hypotheek meer zekerheid. "Bij een stijgende markt wachten sommige woningeigenaren inderdaad op een stijging van de kostengrens van het ene jaar op het andere", legt de woordvoerder uit. Maar volgens NHG zijn dat er 'niet veel'.

Wanneer kom ik als oversluiter in aanmerking voor NHG?

Om je lening voor je koophuis over te sluiten naar een hypotheek met NHG moet je met een aantal dingen rekening houden. Om te beginnen moet je voldoen aan de algemene voorwaarden, net als huizenkopers of -verbouwers. De belangrijkste:

  • Maximaal hypotheekbedrag: 290.000 euro
    Je lening mag niet boven dit bedrag uitkomen. 
  • Marktwaarde moet hoger zijn dan de lopende hypotheek
    Is je hypotheek 289.000 euro, maar is de marktwaarde bijvoorbeeld 270.000? Dan staat je huis zogezegd 'onder 
    water' en kom je niet in aanmerking voor NHG.