Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Carrière

Blijf je bij je baas? 'Werkgevers gaan zich inspannen voor personeelsbehoud'

14 mei 2019 06:05 Aangepast: 14 mei 2019 11:30
'Please, blijf!' Beeld © Getty

Werkgevers gaan hun huidige personeel meer in de watten leggen. Vooral met scholing en training, of bijvoorbeeld flexibeler werktijden. Nieuwe medewerkers aantrekken wordt iets minder belangrijk. Dat is de verwachting van hr-professionals. 

Daarmee verschuift de topprioriteit van werkgevers van werving, naar personeelsbehoud. Dat blijkt uit HR-trends 2019-2020, een onderzoeksrapport van adviesbureau Berenschot, softwarebedrijf Afas en uitgeverij Performa onder bijna 2000 hr-medewerkers.

Krappe arbeidsmarkt

Op de huidige krappe arbeidsmarkt hebben veel bedrijven zich de afgelopen jaren ingespannen om meer nieuwe personeel aan te trekken. Dit jaar is dat nog de belangrijkste prioriteit. Drie kwart van de bedrijven zegt problemen te ervaren met het vinden van nieuwe medewerkers. 

De werkloosheid was het afgelopen kwartaal 3,4 procent, meldt het CBS vanochtend. Dat is lager dan het laagste percentage voor het uitbreken van de financiële crisis in 2008.

Miniatuurvoorbeeld
Arbeidsmarkt

Als personeel schaars is, waarom stijgen lonen dan niet harder?

Krappe arbeidsmarkt of niet, 'een trendbreuk lijkt aanstaande', zegt onderzoeksleider Hans van der Spek, van Berenschot. "Na jarenlang een krappe arbeidsmarkt te hebben gehad, waarbij sommige organisaties van alles uit de kast haalden om nieuw talent aan te trekken, lijkt de focus meer te liggen op het optimaliseren van de inzet van de bestaande medewerkers."

Exitinterviews

Bijna 80 procent van de werkgevers doet al 'iets' aan personeelsbehoud. Ze denken dan vooral aan scholing en training en flexibele arbeidsvoorwaarden. "Daarmee bedoel ik: meer keuzevrijheid over het aantal uren, maar ook meer of minder vrije dagen in ruil voor salaris", aldus Van der Spek in een toelichting aan RTL Z.

Ook geeft een derde aan meer aandacht te geven aan exitinterviews: gesprekken met medewerkers die toch besluiten ander werk te gaan doen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van