Ga naar de inhoud
Personal finance

Zzp'ers zien basisverzekering voor iedereen vanuit overheid wel zitten

Zelfstandigen aan het werk. Beeld © ANP

Zo'n negentig procent van de zelfstandigen zonder personeel ziet een basisverzekering vanuit de overheid tegen blijvende en volledige arbeidsongeschiktheid wel zitten. Maar dan moet de verzekering wel voor iedereen gelden en moeten de premies betaalbaar zijn.

Dat stelt ZZP Nederland, dat de vraag voorlegde aan ruim 5500 zzp'ers op verzoek van het onderzoeksprogramma De Monitor. Dat wijdt morgen een uitzending aan zzp'ers en de discussie rondom het verplicht stellen van een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor deze groep werkenden.

Niemand uitsluiten

In geval van blijvende en onvolledige arbeidsongeschiktheid zouden zzp'ers dan recht hebben op een basisuitkering. Wie bijvoorbeeld ook voor tijdelijke of gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid verzekerd wil zijn, of een hogere uitkering wil, zou zich zelfstandig bij moeten kunnen verzekeren.

Maarten Post, voorzitter van ZZP Nederland, zegt desgevraagd tegen RTL Z dat bij zo'n basisverzekering vanuit de overheid, volledige acceptatie een voorwaarde is. "Iedereen moet dus in aanmerking komen voor zo'n verzekering, want nu worden individuen uitgesloten omdat hun beroep te risicovol is of omdat ze te oud zijn."

Geen
Lees ook:
Geen geld, veel zorgen: elektricien Tom is helemaal klaar met zzp-schap

Minder verzekerden 

Nederland telt 1,2 miljoen zzp'ers. Het Economisch Bureau van ING voorspelde eind vorig jaar dat er nog honderdduizenden tot een miljoen bijkomen door de groei van de platformeconomie.

Tegelijkertijd verzekeren steeds minder zzp’ers zich tegen arbeidsongeschiktheid, blijkt uit cijfers van het CBS. De meest recente cijfers laten zien dat in 2011 nog ruim 23 procent van de zzp’ers een premie betaalde voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering en in 2016 nog maar 16 procent.

Betaalbare premie

Hoogleraar actief burgerschap, Monique Kremer (UvA) zegt tegen De Monitor dat hoe meer zelfstandigen mee betalen aan het systeem, en zich dus verzekeren, hoe goedkoper de premie wordt. "Nu hebben we veel zzp’ers die kwetsbaar zijn. Als die in de bijstand belanden, draait het collectief, dus jij en ik, daarvoor op."

Over wat een betaalbare premie is voor zo'n basisverzekering, durft Post van ZZP Nederland zich niet uit te laten. Wel dat maandelijkse premiebedragen eerder in de buurt van 50 tot 100 euro per maand zouden moeten komen, dan bedragen van 100 tot 200 euro per maand.

'Stelsel moet op z'n kop' 

Volgens de Werkvereniging, een belangenplatform voor modern werkenden waaronder zzp' ers, moet het sociale zekerheidsstelsel in Nederland dan ook op z'n kop. Het start hier vandaag een petitie voor.

De belangenvereniging vindt het oneerlijk dat het sociale stelsel uitsluitend voor mensen in vaste dienst langdurige arbeidsongeschiktheid, opleidingen en pensioenen regelt, terwijl 'ruim twee van de negen miljoen werkenden in Nederland op dit moment al een hybride loopbaan hebben'. Een oplossing zou volgens deze partij ook een vangnet in geval van ziekte en arbeidsongeschiktheid zijn. 

Keuzevrijheid zzp'er van 'groot belang'

Zowel ZZP Nederland als de Werkvereniging zeggen dat een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering in ieder geval geen goed idee is. Keuzevrijheid blijft van groot belang voor zzp'ers, aldus Post.

Pierre Spaninks, zzp-expert, stelt dat veel zzp'ers nu al voldoende buffers aanleggen in de vorm van spaargeld, een broodfonds, een verzekering of een eigen huis. Een kleine groep van zelfstandigen zakt, bij ziekte onder het sociale minimum, zegt hij.

"Wie zo weinig verdient, kan de premie niet eens opbrengen. Voor wie dat wel kan, is een verplichte collectieve verzekering alleen maar een extra belasting."