Carrière

Zo draait de molen: hard werken, stofzuigen en zakken vol graan

11 mei 2019 14:29
Molenaar Tessa Krop zwicht een zeil. Op de voorgrond zoon Bauke Hobbs. Beeld © Eigen beeld

De ruim duizend molens in Nederland worden draaiende gehouden door 40 beroepsmolenaars en duizenden vrijwilligers. Waar de één de polders droog houdt, maalt de andere tonnen graan per week. "Zodra de molen draait, stopt mijn hoofd met malen."

Molenaar ben je zeven dagen in de week, vertelt Theo de Rooij. Hij werkt op De Vrijheid in Schiedam, een molen uit 1785. De Rooij is alles aan het klaarzetten voor de Nationale Molendag dit weekend. "Dat is de enige dag per jaar dat we opengaan voor publiek", vertelt hij. En dan lachend: "Ik hoop dat iedereen wit van het meel naar buiten komt."

Op De Vrijheid worden granen gemaald tot meel op blauwe stenen. Het gaat om enkele tonnen tot tientallen kilo’s meel per week. De meelproducten worden geleverd aan horeca, maar ook jeneverstokerijen en kinderdagverblijven die er zelf brood mee bakken.

Theo de Rooij vult de zakken met meel. Theo de Rooij vult de zakken met meel.

Malen, inpakken, zeilen hijsen

De Rooij is beroepsmolenaar, één van de nog veertig in ons land, en in dienst van Stichting De Schiedamse Molens. "Ik word betaald uit de opbrengsten van de meelverkoop, voor het onderhoud van de molen zijn we aangewezen op subsidies."

Molens moeten blijven draaien. Het zijn werktuigen die anders kapotgaan, legt hij uit. "Bovendien jaagt de trilling houtwormen weg." Zeilen hijsen, de molen 'op de wind' zetten, onderhoud plegen, meel malen, inpakken, verkopen en 'heel erg veel stofzuigen', een werkdag vliegt voorbij.

Molen De Vrijheid in Schiedam. Molen De Vrijheid in Schiedam.

Tessa: 'Ik wist dat molenaar zijn iets speciaals was'

Waar De Rooij zijn brood verdient met de molen, geldt dat niet voor de duizenden vrijwilligers. Het Gilde van Vrijwillige Molenaars telt 2400 leden, die allemaal op één of meerdere molens werken, en allemaal de opleiding tot molenaar hebben gevolgd.

Eén van die vrijwilligers is Tessa Krop. Zij had jarenlang een eigen evenementenbureau, met vijf man personeel, gooide daarna het roer om en stond zeven jaar voor de klas totdat ze een burn-out kreeg. De fascinatie voor molens was er toen al lang.

"Mijn overgrootopa was korenmolenaar in de jaren twintig van de vorige eeuw, mijn opa was ook molenaar. Als kind logeerde ik op de molen", vertelt ze. "Ik zie mijn opa nog de zeilen klampen (oprollen en vastzetten, red). Ik wist dat molenaar zijn iets speciaals was."

"Het is zo gaaf om iets te doen wat je innerlijke verlangen voedt."

'We zijn wel anders gaan leven'

Na die burn-out werd het tijd voor iets anders. Krop verhuisde met man en twee kinderen van Hilversum naar Schoorl waar ze regelmatig de molen bezocht. Op een dag, zo'n drie jaar geleden, vroeg hij haar: "Wil jij geen molenaar worden?"

Krop: "Mijn eerste gedachte was: ik ben te oud." Ze is nu 46 jaar. "Maar ik was er toch stil van." Ze verdiepte zich in het ambacht, schreef zich in voor de opleiding ('taaie theorie met dikke boeken en veel technische tekeningen') en is nu molenaar. "Het is zo gaaf om iets te doen wat je innerlijke verlangen voedt. Zodra de molen draait, stopt mijn hoofd met malen."

Tessa Krop: "Dit is een ambacht, dat leer je niet uit de boeken." Tessa Krop: "Dit is een ambacht, dat leer je niet uit de boeken."

Molen is 'mijn geluk'

Ze werkt nu twee dagen op molen Kijkduin. Naast de molen draaiende houden, geeft ze voorlichting op scholen en valt ze in voor andere molenaars op andere plekken in de regio. Allemaal vrijwillig. “We zijn wel kleiner gaan wonen, anders gaan leven.” Haar man zorgt voor een inkomen. Spijt heeft ze allerminst van haar molenaarsbestaan.

Ze houdt van 'haar' molens, het harde, soms fysieke zware, werk. Van het meel in verpakkingen stoppen, die vervolgens stempelen met de hand, de verkoop. Enthousiast: "Ik sta nu roggemeel af te wegen of zo'n weegschaal met gewichten. Geweldig toch? Dit is echt mijn geluk."

Molens in Nederland

Nederland telt nog zo'n 1200 wind- en watermolens. Dat waren er honderd jaar geleden bijna tienduizend. Zo'n 40 beroepsmolenaars en ruim tweeduizend vrijwilligers houden de molens draaiende, met dank aan subsidies en inkomsten uit de verkoop van bijvoorbeeld meel of olie.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van