Personal finance

Veel consumenten willen snellere terugverdientijd voor zonnepanelen

08 mei 2019 17:59
Het plaatsen van zonnepanelen (archieffoto). Beeld © ANP

Wie zonnepanelen op zijn of haar dak wil leggen heeft daar een paar duizend euro voor nodig. Daar staat tegenover dat je bespaart op je energiekosten. Die investering verdien je dus uiteindelijk terug. Nederlandse consumenten blijken wel wat ongeduldig. 

Onlangs verlengde verantwoordelijk minister Eric Wiebes (VVD) de subsidieregeling voor de aanschaf van zonnepanelen. Daarmee kunnen huiseigenaren die voor 2023 investeren in zonnepanelen die investering in zeven jaar tijd terugverdienen. 

Onvoldoende

Vier op de tien vindt dat onvoldoende, blijkt uit een peiling van Motivaction, in opdracht van het DNE Research. "Hoewel zeven jaar een prima uitgangspunt lijkt voor een systeem dat minimaal 25 jaar meegaat, blijkt uit onderzoek dat de meeste consumenten pas zullen investeren bij een terugverdientijd tot vijf jaar", zegt directeur Rolf Heynen van DNE Research. Ruim een kwart weet niet of ze wel of niet zal gaan investeren in zonnepanelen. 

Jouw eigen terugverdientijd is afhankelijk van je persoonlijke situatie, bijvoorbeeld voor hoeveel panelen je plek hebt en wat je jaarlijks aan energie verbruikt. Ook de prijs van elektriciteit speelt daarbij een rol. 

Terugverdientijd al korter

In veel gevallen is de terugverdientijd al korter, maar het uitgangspunt van de subsidieregeling blijft een terugverdientijd van zeven jaar. Een rekenvoorbeeld van de Consumentenbond laat zien dat een investering van ongeveer 5000 euro, in dertien zonnepanelen in ruim vijf jaar is terugverdiend. Na die tijd is je elektriciteit gratis, totdat je toe bent aan nieuwe zonnepanelen. 

Miniatuurvoorbeeld
Energie

Je huis verduurzamen? Op deze apparaten krijg je subsidie

Miniatuurvoorbeeld
Energie

Zo kan het ook: energie opwekken met je buren

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van