Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Personal finance

Een op de zeven verzwijgt studieschuld bij hypotheekaanvraag

07 mei 2019 15:25
Een studieschuld kan je tot wanhoop drijven. Beeld © Getty

Bijna een op de zeven hypotheekaanvragers verzwijgt zijn of haar studieschuld. Je bent verplicht aan te geven hoe groot je studieschuld was toen je begon met aflossen, maar 15 procent doet dat naar eigen zeggen niet, blijkt uit een peiling. 

Het verzwijgen van een schuld kan aantrekkelijk lijken, want je kunt dan een hogere hypotheek krijgen. Hoe hoger je studieschuld, hoe lager het bedrag dat je kunt lenen voor de aankoop van een huis. 

Nu de huizenprijzen relatief hoog zijn kiezen sommige starters ervoor te liegen over hun schulden, blijkt uit een peiling in opdracht van hypotheekadviseur Viisi. Dat is niet zonder risico. 

Miniatuurvoorbeeld
Schuld

Tienduizenden euro's en stress bij studenten: dit kost studeren

Je studieschuld wordt niet geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie. Je hypotheekverstrekker, die wel verplicht is je te vragen naar je studieschuld, kan dus niet controleren of je de waarheid spreekt. 

"Op het moment dat je dat niet doet en je komt in de problemen, dan zijn die problemen aanzienlijk groter", waarschuwt directeur Arjan Vliegenthart van budgetvoorlichter Nibud in het RTL Z-programma de Kijker aan Z.

Als je in financiële problemen komt zal de bank je niet met coulance behandelen, je hebt de boel immers opgelicht. 

Video: Kijker aan Z over studieschuld

Voor starters is het wrang dat de bank kijkt naar je oorspronkelijke schuld en niet naar je resterende schuld. Als je al een paar jaar hebt afgelost is de omvang van je studielening misschien al een stuk afgenomen, maar toch baseert de bank je maximale hypotheek op het bedrag dat je in totaal geleend hebt. 

Miniatuurvoorbeeld
Risico

Liegen over je studieschuld voor hogere hypotheek: slecht idee?

"Als bank kun je niet anders dan kijken naar iemands maandlasten, want je wil niemand een hypotheek geven die hij niet kan betalen", legde een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Banken eerder uit aan RTL Z.

"Maar als iemand nog maar zes termijnen hoeft af te lossen, dan kan een bank daar wel rekening mee houden, maar dat is per geval verschillend."

Kijk terug: Kijker aan Z over starters op de woningmarkt

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore