Ga naar de inhoud
Personal finance

Woningbezitters verwachten meer dan een ton overwaarde

Woningzoekenden (archieffoto). Beeld © ANP

Woningeigenaren zitten op rozen, door de gekte op de woningmarkt. Althans, dat denken ze zelf. Ruim 80 procent van alle huizenbezitters denkt flinke winst te maken als ze hun huis nu zouden verkopen. De gemiddelde overwaarde wordt geschat op 128.000 euro, blijkt uit onderzoek van ABN Amro.

Iedereen weet wel ongeveer hoeveel het huis op dit moment waard is. Je krijgt immers de WOZ-waarde jaarlijks door, een schatting van de gemeente wat je huis waard is.

De overwaarde is met name afhankelijk van de aankoopwaarde en de stijging van de huizenprijzen. De regio waar het huis staat en mogelijke verbouwingen hebben daar veel invloed op. 

Middensegment

Vooral mensen in het middensegment zijn optimistisch. Dat zijn huizen met een aankoopwaarde tussen de 200.000 en 400.000 euro. 40 procent van deze groep verwacht een winst van minimaal 50.000 euro.

De termen winst en overwaarde lijken op elkaar, maar verschillen een beetje, laat ABN Amro weten. De winst is de verzilverde overwaarde, dus als het huis verkocht wordt.

Randstad

Dat de prijzen in de Randstad, en dan met name in en rond de grote steden, harder gestegen zijn dan in de rest van het land weten huizenbezitters uit dat gebied uiteraard ook.

Het zorgt voor meer optimisme dan in de rest van het land. Een kwart verwacht een winst tussen de 100.000 en 200.000 euro als het huis nu verkocht wordt. In het noorden en oosten zijn woningbezitters wat terughoudender.

Ouderen

De onderzoekers zagen ook verschillen in leeftijdsgroepen. Vooral ouderen, woningbezitters van boven de vijftig, zijn optimistisch. Het gaat vaak om mensen die tientallen jaren geleden een huis kochten in guldens voor een bedrag wat nu omgerekend een schijntje is.

Die mensen voelen dat ze op rozen zitten. Meer dan een derde van hen verwacht een winst tussen de 100.000 en 300.000 euro als het huis nu verkocht zou worden.

Waarom is je woning zo ontzettend duur?

10:56