Ga naar de inhoud
Carrière

Salarisstrookjes omroepbobo's: zoveel cashen de grootverdieners

Een deel van het presentatorenkeurkorps van de NPO tijdens de seizoenspresentatie in september vorig jaar. Beeld © ANP

Het worden er steeds minder, maar er zijn nog steeds omroepbestuurders die meer verdienen dan de balkenendenorm van bijna 200.000 euro per jaar. RTL Z spitte door de jaarverslagen van de omroepen en zette de opmerkelijkste zaken op een rij.

In 2017 toucheerden nog 31 omroep-ambtenaren meer dan de norm (181.000 euro dat jaar). Vorig jaar waren het er nog twintig: elf presentatoren en negen bestuurders.

Matthijs van Nieuwkerk

Absolute grootverdiener binnen de NPO is Matthijs van Nieuwkerk, van BNNVARA. Zijn salaris van 363.200 euro ligt ver boven dat van andere presentatoren, zowel bij zijn eigen omroep als bij de concurrentie.

Wie de andere presentatoren zijn die meer dan een ministerssalaris toucheren, is onduidelijk. De omroepen houden dit angstvallig geheim.

Grootverdieners overschrijden norm

In z'n algemeenheid geldt: hoe groter de omroep, hoe goudgerander de contracten voor hun presentatoren. Van de elf die nog boven de norm zitten, werken negen voor de grote drie fusie-omroepen BNNVARA, KRO-NCRV en AVROTROS.

Bij BNNVARA zijn het er behalve Van Nieuwkerk nog twee grootverdiners. Bij KRO-NCRV zijn het er vier. Zij kregen vorig jaar allemaal minimaal 15.000 euro meer dan een minister. Een woordvoerder laat weten dat van enkelen van hen het contract dit jaar afloopt, en dat in hun nieuwe contract de WNT-norm (zie kader onderaan) zal gelden.

Bij AVROTROS zitten ook twee grootverdieners: een toucheerde 3 ton, de ander 229.051 euro. Die forse overschrijdingen van de norm hebben als gevolg dat omroepen ledengeld moeten gebruiken om het verschil tussen de norm en het daadwerkelijke salaris bij te passen. Bij BNNVARA ging het om in totaal 242.000 euro, bij de AVROTROS 120.000.

MAX, NOS en NTR

De andere twee presentatoren met topsalaris werken bij de NOS en Omroep Max. Bij die laatste omroep presenteert directeur Jan Slagter ook af en toe, en de 14.750 euro die hij daarvoor in 2018 kreeg, tilt hem boven de norm.

Overigens verdiende Slagter vorig jaar wel minder dan het jaar ervoor, iets dat voor meerdere presentatoren en bestuurders gold. Maar niet voor allemaal: de overgangsperiode is bij sommige omroepen nog gebruikt om hun oogappels nog snel een salarisverhoging te geven.

Extraatjes

Bij de NOS bijvoorbeeld: daar kreeg een hoofdredacteur 192.203 in 2018, ruim vijfduizend euro meer dan in 2017. De nieuwsomroep wil niet uitleggen waarom. Een woordvoerder laat weten dat het bedrijf zich aan alle regels houdt. Ook wil hij niet vertellen of het om hoofdredacteur Marcel Gelauff gaat of Maarten Nooter, de hoofdredacteur van NOS Sport.

Bij de NTR kreeg directeur Paul Römer, in 2017 al de best verdienende bestuurder, er ook nog wat salaris bij. Hij ging van 229.964 euro in 2017 naar 230.374 vorig jaar. De 'minimale' verhoging wordt onder meer veroorzaakt door een hogere pensioenafdracht, laat een woordvoerder nog weten.

Bij de overkoepelende NPO kreeg alleen Shula Rijxman, voorzitter van de raad van bestuur, meer dan de norm. Haar salaris is ongeveer gelijk gebleven aan dat van 2017, laat een woordvoerder weten. Toen kreeg Rijxman 210.700 euro

Leden
Lees ook:
Leden BNNVARA besparen flink op presentatoren

WNL en PowNed

Bij de kleine omroepen zijn de salarissen een stuk minder hoog, logisch gezien hun lagere ledenaantallen en minder programma's. De twee bestuurders van WNL bijvoorbeeld, ontvingen vorig jaar respectievelijk 163.269 en 152.483 euro.

Ter vergelijking: de salariskosten voor de 47 medewerkers kwamen uit op 2.436.863 euro. Dat die kosten relatief laag zijn, komt vermoedelijk omdat het bedrijf met een fikse flexibele schil werkt: aan freelancers was het 1.614.264 euro kwijt.

Bij PowNed hebben ze naar eigen zeggen geleerd van de ophef die vorig jaar ontstond na de onthulling van RTL Z dat Dominique Weesie als directeur van 11 medewerkers ruim 210.000 euro verdiende en daarmee op plek vier van best verdienende omroepbestuurders eindigde. De omroep meldt in het jaarverslag op de inhoud 'beoordeeld dan wel veroordeeld' te willen worden. En daarom zijn alle salarissen tot onder de balkenendenorm teruggeschroefd.

Of de omroep écht geleerd heeft, is overigens twijfelachtig. Weliswaar verdient niemand meer boven de norm, maar dankzij de komst van twee nieuwe directeuren is het bedrijf 374.673 euro kwijt aan de driekoppige directie. Om dat bedrag even in perspectief te plaatsen: in totaal was de omroep in 2018 iets meer dan een miljoen kwijt aan salariskosten voor elf medewerkers.

EO, Human en VPRO

Bij de EO verdiende alleen directeur Arjan Lock met 192.094 euro meer dan de norm. "In 2019 valt hij binnen de WNT-norm", laat een woordvoerder weten. Bij de omroep zijn geen presentatoren die meer dan een ministerssalaris kregen vorig jaar.

Ook bij Human geen overschrijdingen van de balkenendenorm. Datzelfde geldt voor de VPRO. 

Wet normering topinkomens

Steeds minder bestuurders gebruik mogen maken van de overgangsperiode die hen werd gegund bij de invoering van de WNT. Dat is de Wet normering topinkomens, die sinds 2015 geldt.

Daarin is bepaald dat bestuurders van organisaties die met belastinggeld worden gefinancierd niet meer mogen verdienen dan een ministerssalaris. Om lopende contracten van mensen waar de wet voor zou gaan gelden te respecteren, werd een overgangsregeling afgesproken. Hierdoor konden omroep-, ziekenhuis- en universiteitsbestuurders na de invoering van de norm toch nog jaren meer blijven verdienen.

Als zij van baan veranderen of een nieuw contract krijgen, geldt de salarisnorm, vorig jaar 189.000 euro. Dat is inclusief zaken als vakantiegeld, reiskostenvergoeding en pensioenbijdrage.

Als instellingen ervan afwijken, moeten zij dat in hun jaarverslagen melden. Dat geldt voor bestuurders en presentatoren.