Uitvaartverzekeringsmaatschappij Yarden zit in financiële problemen. Yarden had eind 2018 slechts iets meer dan een kwart van de wettelijk verplichte kapitaalbuffer in kas, die nodig is om ook nog geld uit te kunnen keren bij een grote schok. De eigen doelstelling van 130 procent is helemaal ver uit het zicht. Toch komen uitvaarten waarschijnlijk niet in gevaar.
1. Waarom zit Yarden in de financiële problemen?
De financiële problemen van Yarden komen vooral voort uit de naturapolissen die de verzekeraar in 2001 erbij kreeg bij de overname de verzekeraars AVVL en NUVA. Bij naturapolissen wordt een vast pakket met diensten gedekt door de verzekering voor iemands overlijden, zoals bijvoorbeeld de kist, crematie en het opbaren.
In 2007 probeerde Yarden de voorwaarden van deze polissen aan te passen, zodat er sprake zou zijn van een maximaal bedrag van 3733 euro per uitvaart. Omdat de kosten van een uitvaart flink waren gestegen naar gemiddeld 7000 euro per uitvaart, moeten nabestaanden vanaf 2007 flink bijbetalen. In 2014 oordeelde de rechter dat die naheffingen onterecht waren.
Yarden heeft volgens het jaarverslag afgelopen jaar 344 miljoen euro moeten reserveren om aan de verplichtingen van deze naturapolissen te kunnen voldoen.
Volgens het Financieele Dagblad staat Yarden al enige tijd onder curatele van toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). De verzekeraar doet hard haar best om de kapitaalbuffers op te hogen. Zo is onder meer een aandelenportefeuille van 100 miljoen euro verkocht.
2. Hoeveel mensen zijn via Yarden verzekerd?
Bijna 1 miljoen Nederlanders hebben hun uitvaart via Yarden verzekerd. Daarmee staat Yarden op de vierde plek van populaire uitvaartverzekeraars. De lijst wordt aangevoerd door Dela en Ardanta (beiden 3,9 miljoen verzekerden), gevolgd door Monuta (1,4 miljoen verzekerden). Ardanta heeft de afgelopen jaren onder meer uitvaartverzekeringen van Aegon en Axent overgenomen.
Het is onduidelijk hoeveel verzekerden via Yarden ooit een naturapolis hadden. In 2007 maakten 60.000 verzekerden bezwaar tegen het aanpassen van de voorwaarden van de polis.
3. Kan Yarden nog wel uitvaarten betalen?
"In principe wel," zegt Leon Schouten van informatiecentrum Uitvaartverzekeringwijzer. "Het is niet van die grootte dat het heel problematisch is. Yarden is naar een oplossing aan het zoeken om haar eigen financiële positie te versterken en kan voorlopig alle uitvaarten nog gewoon betalen."
Zelf benadrukt Yarden dat het uitvaarten voor polishouders nog gewoon kan uitvoeren.
4. Wat kan Yarden doen?
Hoewel de rechter in 2014 oordeelde dat de naheffingen onterecht waren, stuurt Yarden nog steeds rekeningen na. Via onder meer Yarden Claim kunnen nabestaanden in beroep gaan, vaak is dit succesvol.
Daarnaast ontkomt Yarden er volgens Schouten niet aan om de premies te verhogen van zowel bestaande klanten als nieuwe klanten. "Op dit moment komt Yarden vaak als voordeligste uit de bus. Het is pijnlijk dat ze misschien de premies moeten zullen verhogen, maar in relatie tot hun concurrenten kunnen ze dat nog wel hebben. Ze moeten wel zorgen dat ze het goed uitleggen", zegt Schouten.
Hij schat in dat een eventuele premieverhoging rond de 10 procent zal liggen. Een andere opties is om de huidige polissen te versoberen, maar dat zal leiden tot minder klanten.
5. En wat als Yarden omvalt?
Wanneer Yarden failliet dreigt te gaan, wordt getracht de verzekerden vanuit een onderlinge opvangregeling geprobeerd verzekerden onder te brengen bij andere uitvaartverzekeraars. Ook kan De Nederlandsche Bank als toezichthouder ingrijpen in het voortbestaan van een verzekering, zelfs wanneer dit eventueel ten koste gaan van de polishouders. Maar zover is het bij Yarden nog niet, benadrukt een voorlichter De Nederlandsche Bank.
Correctie 15.21 uur: In een eerdere versie van dit stuk stond dat De Nederlandsche Bank garant staat voor Yarden. Dat is onjuist.