Carrière

Nog elf presentatoren met hoger salaris dan een minister

30 april 2019 14:45 Aangepast: 02 mei 2019 10:59
Beeld © ANP

Er waren in 2018 nog elf presentatoren bij de publieke omroep die meer verdienden dan de afgesproken norm. Drie van hen kregen zo'n hoog salaris, dat hiervoor geld van de leden van de omroep gebruikt werd.

Dat meldt de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) in een persbericht over de jaarverslagen, die vandaag zijn gepubliceerd. 

Het salaris van presentatoren van de publieke omroep is sinds 2017 aan banden gelegd. Het mag niet meer zijn dan het salaris van een minister. Dat was 189.000 euro vorig jaar, en dit jaar 194.000 euro.

In 2017 waren er nog 17 presentatoren die meer verdienden dan deze norm, vastgelegd in de zogenoemde Wet Normering Topinkomens (WNT), ook wel bekend als de Balkenendenorm. Afgelopen jaar waren dat er elf.

Topverdieners

Om welke presentatoren het gaat, wordt niet bekend gemaakt door de omroepen vanwege de privacywet. Het gros van de elf topverdieners verdient maar iets boven de norm, legt de NPO-woordvoerder uit, maar in drie gevallen zijn de verdiensten uitzonderlijk.

Uit de afzonderlijke jaarverslagen valt af te leiden dat de absolute topverdieners honderdduizenden euro's boven de norm verdienen. Zo verdiende één BNNVARA-presentator - zeer waarschijnlijk Matthijs van Nieuwskerk - afgelopen jaar 363.200 euro. Het deel daarvan dat boven de norm ligt, wordt uit verenigingsgeld betaald.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Van Weesie tot Van Nieuwkerk: 31 grootverdieners bij NPO

Ledengeld voor 'uitzonderlijk talent'

Dat er vorig jaar nog steeds elf presentatoren boven de grens verdienden, komt omdat zij contracten hadden die voor 2017 waren afgesloten. Pas als zij een nieuw contract krijgen, kan hun salaris onder de norm worden gebracht. 

Van de elf die vorig jaar boven de grens zaten, waren er drie die vanwege lopende afspraken dusdanig boven de grens zaten, dat de omroepen ledengeld gebruikten om een deel van het salaris te kunnen betalen. Dat mocht vanwege hun 'uitzonderlijke talent'. 

Vertrek Paul de Leeuw

Die regel is inmiddels afgeschaft, maar geldt nog wel voor bestaande contracten. In 2017 konden vijf presentatoren hierdoor fors bijverdienen, vorig jaar waren dat er drie. Dit jaar zijn het er nog twee.

Het vertrek van Paul de Leeuw naar RTL is waarschijnlijk de reden dat er nog maar twee over zijn, al wil een woordvoerder van de NPO dat niet bevestigen. "De reden voor een lager salaris is dat een contract is veranderd of dat iemand is vertrokken", zegt hij cryptisch. 

Extra klus Van Nieuwkerk

Over het salaris van Matthijs van Nieuwskerk ontstond naar aanleiding van zijn extra klus als presentator van College Tour onlangs dusdanig veel rumoer, dat minister Arie Slob (Media, ChristenUnie) de NPO onderzoek liet doen naar de afspraken tussen Van Nieuwkerk en BNNVARA. Uit dat onderzoek bleek dat geen sprake is van een 'salarisconstructie'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van