Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Personal finance

Veel verschil in parkeerkosten ziekenhuizen: zo duur is het bij jou

29 april 2019 16:10 Aangepast: 29 april 2019 17:49
De kiss & ride is een voordelige optie bij het VUmc, waar parkeren het duurst is. Beeld © ANP

Wie met de auto naar het ziekenhuis gaat, moet zijn portemonnee zeker niet vergeten. Bij vrijwel ieder ziekenhuis moet parkeergeld betaald worden, té veel volgens ouderenbond KBO-PCOB. RTL Z onderzocht de tarieven van achttien grotere ziekenhuizen van het land. De verschillen zijn fors.

Het is de ouderenbond een doorn in het oog dat er vaak veel moet worden betaald om te parkeren bij een ziekenhuis. Of je nou als patiënt of als bezoeker naar het ziekenhuis gaat, je komt er meestal niet voor je plezier.

De ouderenbond onderzocht dat bij 131 van de 135 ziekenhuizen moet worden betaald. RTL Z nam de tarieven van alle acht academische ziekenhuizen en tien grotere ziekenhuizen onder de loep.

Amsterdam het duurste

Van de academische ziekenhuizen is parkeren het duurst bij het Amsterdamse VUmc, tegenwoordig onderdeel van Amsterdam UMC. Wie zijn auto bij het ziekenhuis kwijt wil, moet daar 4 euro per uur betalen.

Dat is net zo veel als bij het OLVG-Oost, eveneens in Amsterdam en tevens het duurste ziekenhuis van Nederland om te parkeren. Bij dat laatste ziekenhuis kost een dagkaart 36 euro. Dat is 6 euro meer dan een dagkaart van het VUmc.

De locaties zullen er een rol in spelen, want het VUmc ligt op loopafstand van de Zuidas en het OLVG-Oost aan de rand van de binnenstad. Daar is parkeren sowieso al zeer aan de prijs.

Niet voor dagjesmensen

Om te voorkomen dat de garages van het ziekenhuis ook massaal gebruikt worden door niet-bezoekers, zijn de tarieven vaak fors. Meerdere ziekenhuizen geven aan dat ze parkeergeld vragen om te voorkomen dat de parkeerterreinen worden bezet door omwonenden of dagjesmensen.

"Inkomsten uit het parkeren komen weer ter goede aan de patiëntenzorg, dat steken we niet in eigen zak", laat woordvoerder Johanna Jansma van het OLVG weten.

Ook bij het Erasmus MC, het Rotterdamse Maasstadziekenhuis en het Medisch Spectrum Twente in Enschede liggen de uurtarieven boven de 2 euro. Parkeren is het goedkoopst bij het Catharinaziekenhuis in Eindhoven. Daar kost een uur parkeren 1 euro en een dagkaart 3,50 euro.

Week- of maandabonnement

Als een dierbare langere tijd in het ziekenhuis ligt, kunnen de parkeerkosten flink oplopen. Veel ziekenhuizen bieden de optie om een week- of maandabonnement aan te schaffen. Daarmee kan voor een vast bedrag onbeperkt geparkeerd worden. Ook hier liggen de tarieven fors uit elkaar.

De weektarieven variëren van 12,50 euro bij het Isala in Zwolle tot 31 euro bij het Radboud UMC in Nijmegen. Dat laatste ziekenhuis vraagt voor een maandabonnement 90 euro. Dat is meer dan twee tot drie keer zo duur als andere ziekenhuizen. Ter vergelijking: een jaarabonnement bij het Catharinaziekenhuis kost 60 euro.

Informeer naar speciale tarieven

Sommige ziekenhuizen hanteren abonnementen voor twee weken. Andere ziekenhuizen hebben weer speciale kortingen voor bepaalde patiënten. Het loont dus om vooraf te informeren welk tarief het voordeligste is. Zo kost een dagkaart bij het Groningse UMCG voor bezoekers 20 euro en voor patiënten maar 5 euro.

Het ziekenhuis is niet altijd eigenaar van de parkeergarage of het parkeerterrein. Zo is de garage in Enschede eigendom van de gemeente. Q-Park exploiteert de garage die naast het Maasstadziekenhuis ligt.

Declareren bij je zorgverzekering

Wie een aanvullende zorgverzekering heeft, kan van zijn verzekeraar de kosten van een ziekenbezoek terugkrijgen in de vorm van een reiskostenvergoeding per kilometer. Het idee hierachter is dat ouders met een ziek kind makkelijk en zonder hoge kosten naar het ziekenhuis kunnen gaan. Let wel op, want de regels zijn bij elke verzekeraar anders, aangezien dit niet standaard is. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van