Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Personal finance

Huilen aan de pomp: tanken 24 cent duurder geworden in 2019

29 april 2019 13:58 Aangepast: 03 mei 2019 12:12
De prijzen rijzen de pan uit. Beeld © ANP

Automobilisten die nog niet elektrisch rijden hebben het zwaar aan de pomp dit jaar. In slechts een paar maanden tijd is de prijs zo hard gestegen dat je voor een volle tank een tientje meer betaalt.

Rond de jaarwisseling betaalde je in Nederland gemiddeld nog 1,59 euro voor een liter benzine. Inmiddels is dat gestegen naar 1,83 euro, blijkt uit gegevens van United Consumers. Dat betekent dat een volle tank van 50 liter je vandaag 12 euro meer kost dan nog geen vier maanden terug. Het absolute record staat op 1,89 en werd in 2012 behaald.

Ook diesel is dit jaar een stuk duurder geworden, hoewel de prijsstijging iets bescheidener was dan die van benzine. Een liter diesel werd 9,5 procent duurder sinds het begin van het jaar. Daarvoor betaal je nu gemiddeld 1,49 euro.

Tanken aan de andere kant van de grens

Voor mensen die op vakantie gaan of in een grensgebied wonen, loont het dan ook flink om de tank net over de grens vol te gooien. In België kost een liter door de bank genomen 28 cent minder op dit moment. Dat scheelt op diezelfde volle tank van 50 liter dus zo 14 euro.

In Duitsland kost een liter nu gemiddeld 1,45 euro, wat op een volle tank zelfs 19 euro scheelt.

Dat de prijzen aan de pomp zo hard zijn gestegen heeft meerdere oorzaken. Al maanden hebben twee van de belangrijkste olieproducerende landen, Venezuela en Libië, problemen om hun productie op peil te houden.

Libië, Venezuela, Iran

Libië wordt geplaagd door een oplaaiend gewelddadig conflict tussen strijdende partijen. Ook in Venezuela zijn grote problemen. Het land ligt economisch op zijn rug en er zijn massale protesten tegen president Maduro. Die heeft zich de laatste jaren meer en meer ontpopt tot dictator; oppositieleider Guaidó riep zichzelf eerder dit jaar uit tot interim-president.

Een groot deel van de internationale gemeenschap erkent Maduro ook niet meer als president en de VS heeft sancties tegen het land afgekondigd, die ook de olie-export raken.

Maar de echte klapper maakte de olieprijs nadat de Amerikanen de sancties tegen Iran flink verscherpten. Sinds de VS vorig jaar uit het nucleair akkoord met Iran stapte werden de sancties voor het land al opnieuw ingesteld, maar dit jaar heeft de VS die nog verder aangescherpt, om de olie-export uit het land 'tot nul te reduceren'.

Olieprijs: +28 procent

Een vat olie werd hierdoor sinds het begin van dit jaar maar liefst 28 procent duurder. De prijs van een liter brandstof stijgt minder hard dan de olieprijs, omdat die van veel meer factoren afhankelijk is.

In de eerste plaats bestaat de benzineprijs in Nederland voor 60 procent aan accijns en btw. Daarnaast zijn er ook meerdere productiefactoren, los van de olieprijs, die de prijs van brandstof bepalen: bijvoorbeeld de raffinagekosten.

Hoop

Overigens gloort er ook weer wat hoop voor de automobilist. De laatste dagen zakte de olieprijs juist weer, nadat president Trump zei dat hij OPEC, de club van olie-exporterende landen, heeft gevraagd om de olieproductie weer flink op te voeren om het gemis uit de drie probleemlanden op te vangen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van