Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Personal finance

Kleindochter Disney: 'Salaris topman Iger is krankzinnig'

23 april 2019 13:50
Abigail Disney op het podium bij the Sundance Institute. Beeld © Getty Images

Het is schandalig dat de topman van Walt Disney 1424 keer zoveel verdient als de doorsnee medewerker van het bedrijf. Dat zegt Abigail Disney, kleindochter van de mede-oprichter van het bedrijf, Roy Disney.

Vorige week kwam naar buiten dat Amerikaanse topmannen en -vrouwen gemiddeld 254 keer meer verdienen dan de doorsnee medewerkers in hun bedrijf.

Daar zitten grote uitschieters bij, zoals het salaris van Robert Iger van Walt Disney. Hij verdiende afgelopen jaar met 65,6 miljoen dollar 1424 keer meer dan zijn doorsnee personeel.

Abigail Disney, filmmaker en erfgenaam van de Disney-familie, gaat in 22 tweets in op zijn beloning. Ze vindt Iger 'aardig', maar wil duidelijk maken dat een pay ratio - de verhouding tussen de beloning van de topman en een doorsnee medewerker - van meer dan 1000 'krankzinnig' is.

Disney heeft zelf aandelen in het bedrijf ('niet zo veel'), maar heeft geen invloed op het beleid van het bedrijf, geeft ze aan in haar tweets. Maar ze heeft wél een duidelijke mening. Ze haalt aan dat het bedrijf 'winstgevender is dan ooit', maar toch een heleboel werknemers maar net boven het minimumloon betaalt. 

De mensen die dat inkomen verdienen, hebben moeite met rondkomen en kunnen niet altijd betalen voor essentiële dingen zoals medicijnen, aldus Disney.

Waarom alleen geld naar de top?

Iger verdient volgens haar een bonus, omdat hij 'briljant' is en het bedrijf goed geleid heeft. Maar waarom het bedrijf een deel van de winst niet verschuift van de top naar het personeel, dat vindt ze onbegrijpelijk. 

Disney rekent een paar mogelijkheden voor. Met de 65,6 miljoen dollar die Iger krijgt, zou hij het voltallige personeel een loonsverhoging van 15 procent kunnen geven, en alsnog 10 miljoen voor zichzelf kunnen overhouden, zegt ze tegen Fast Company. Of hij zou het salaris van de 50.000 slechtst betaalde werknemers kunnen aanvullen met 740 dollar.

Geen derde boot

Als dan ook nog de helft van de bonussen van de rest van de top anders verdeeld zou worden, zou het bedrijf echt een verschil in het leven van mensen kunnen maken, stelt ze. Terwijl het voor de mensen die moeten inleveren, weinig tot geen invloed op hun leven heeft. "Misschien kunnen ze geen derde huis betalen, of nog een boot. En ik zeg dit niet spottend. Dit is het soort opoffering waar we het over hebben voor de hoogste bestuurders."

"Waarom moet er een onderklasse zijn van wanhopig arme mensen die onze rommel opruimen?" vraagt ze zich af. "Zij verdienen de waardigheid van een leefbaar loon."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Heeft Disney goud in handen met Netflix-rivaal Disney+?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van