Carrière

Carrière in de ict op je 21e: 'Klanten kijken weleens verbaasd'

20 april 2019 12:57 Aangepast: 20 april 2019 13:03
"Studeren? Daar had ik geen zin in." Beeld © Conclusion

School vond hij saai, in studeren had hij geen zin. Nu werkt de 21-jarige Maximilian Ebenhoch al 3,5 jaar voor it-bedrijf Conclusion als innovatie-architect en leidde hij een groot project voor Eneco. "Klanten kijken weleens raar op als ik binnenkom en plaatsneem tegenover de ict-baas."

Terwijl zijn vrienden na de middelbare school gingen reizen of studeren, nam Ebenhoch een baan aan. Vijf dagen in de week op kantoor. Niks uitslapen, doorhalen op een dinsdagavond, geen colleges.

Liever werken

Hij moet er zelf niet aan denken, dat studentenleven. Wie met deze 'wizzkid' praat, begrijpt al snel dat Ebenhoch niets liever doet dan werken. "De techniek gaat zo hard, er is zoveel kennis te vinden op het internet en ik werk met de beste experts van Nederland", licht hij toe.

Ebenhoch was ‘lead architect’ van een groot project dat Conclusion (1800 werknemers) afgelopen zomer voor Eneco heeft gedaan. In zeven weken tijd wist het 17,5 terabyte aan data over te zetten van de datacenters van de oude dienstverlener van Eneco naar de cloud. Voordeel: systemen die 's nachts niet worden gebruikt kunnen uitgezet worden, en verbruiken dus zo ook geen energie.

'Mijn leeftijd is juist een voordeel' 

Hij praat enthousiast over het samenwerken met collega's, 'waar ik veel van leer'. Bij de hele megaklus die achter hem ligt, waren vijftien collega's van hem betrokken en vanuit Eneco nog zo'n veertig tot vijftig mensen. Hoe die het vonden om door zo'n jong iemand te worden aangestuurd?

"Als ik voor het eerst bij klanten over de vloer kom, word ik weleens aangekeken ja als ik plaatsneem tegenover een cio, maar als ze mij dan inhoudelijk horen praten zijn ze wel om. Niemand ondervindt er hinder van." Zijn collega's benaderen hem net als iedereen. "In de pauzes praten we over voetbal en dingen die we het weekend hebben gedaan. Heel normaal."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Carrièrevrouw in mannenwereld: Marith is pilote in Dubai

Ebenhoch ziet zijn leeftijd juist als voordeel. "Ik ben een andere generatie dan veel mensen met wie ik werk. Ik zit bij wijze van spreken niet al dertig jaar vastgeroest, maar denk in mogelijkheden en hoe techniek daarbij kan helpen."

Ervaring opdoen bij bedrijf moeder

Werkervaring deed hij bovendien al jong op. De tweetalige middelbareschool waar hij op het vwo zat, vond hij maar saai. "Ik wil niet arrogant klinken maar op zo’n school draait het veel om dingen uit je hoofd leren. Ik vind dat niet meer van deze tijd en wil liever analytisch denken, verbanden leggen."

In de vakanties werkte hij al voor het bedrijf van zijn moeder, dat zich toelegt op toegangsbeveiliging, zoals pasjes waarmee mensen toegang krijgen tot een kantoor. "De laatste twee jaar van de middelbare school ben ik daar gaan werken en ging ik nog een dag per week naar school. Mijn moeder zei: zolang je je diploma gewoon haalt, is dat goed." School vond het ook prima. Lachend: "Als ik me verveel, word ik vervelend."

Niet te ver vooruitkijken

Dat diploma haalde hij. Studeren heeft hij heel even overwogen. "Ik dacht aan een technische opleiding maar bedacht me toen dat alles wat ik daar zou leren, na vier jaar studie weer achterhaald zou zijn, want zo snel gaat techniek."

Met zijn 21 jaar ligt er nog een hele carrière voor hem. Lonkt het buitenland niet? "Nee hoor, ik vind hier nog genoeg uitdaging." Bovendien kijkt Ebenhoch niet te ver vooruit. "Ik vind het al lastig om te bedenken wat ik morgen wil eten." Wel is hij onrustig van aard. "Voor hetzelfde geld ben ik over drie jaar wijnboer geworden. Wijnproeven is een hobby. Ik zie het allemaal wel."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van