Ga naar de inhoud
Personal finance

Trend na jaren gekeerd: rente op persoonlijke lening stijgt weer

Veel mensen sluiten een persoonlijke lening af voor een auto. Beeld © ANP

Voor het eerst sinds jaren zijn de rentes op persoonlijke leningen weer toegenomen. In vergelijking met januari van dit jaar zijn bij verschillende aanbieders de rentepercentages op kredieten van zowel 10.000 als 20.000 en 50.000 euro licht gestegen.

Dat blijkt uit onderzoek van Geld.nl. De website vergelijkt zo'n 450 financiële producten van ruim twintig aanbieders. Vier kredietverleners — Defam (onderdeel van ABN Amro), Findio en Interbank (beiden Crédit Agricole) en BNP Paribas — hebben hun rentes dit jaar verhoogd. 

Bij een persoonlijke lening zijn het leenbedrag, de looptijd en rente vooraf vastgesteld. Het geleende bedrag wordt in één keer gestort, waardoor je direct die nieuwe auto (of boot) kunt aftikken. Dit in tegenstelling tot bij een doorlopend krediet, waarbinnen je zelf kunt bepalen hoeveel je wil opnemen.

Paar honderd euro

Als je nu een persoonlijke lening van 50.000 euro met een looptijd van 60 maanden afsluit, betaal je gemiddeld 5,35 procent rente. In januari was dat nog 5,19 procent. Het verschil lijkt misschien klein, maar over de volledige looptijd kan het oplopen tot een paar honderd euro.

De stijgende rente op de leningen is opvallend, omdat de rentepercentages op spaartegoeden en hypotheken nog altijd dalen. Zo is de rente op direct opneembaar spaargeld bij ING, Rabobank en ABN Amro inmiddels gedaald tot een historisch dieptepunt van 0,03 procent, ongeacht het bedrag.

Hevige concurrentie

Volgens Amana Bulthuis van Geld.nl stijgen de rentes omdat de race to the bottom onder kredietverleners is gelopen. "Er worden zelfs verliezen geleden door verschillende kredietverstrekkers, puur om de concurrentie op de rente aan te gaan. Dit houden ze niet lang meer vol en daarom zien we nu de eerste renteverhogingen."

Deze lezing wordt beaamd door Guus Alfrink, commercieel directeur van ABN-dochter Defam. "De forse concurrentie heeft afgelopen jaren geleid tot een daling van de tarieven. Soms verder dan verantwoord was. Op een gegeven moment is het dan: minder marge om handel binnen zien te krijgen."

"Er worden zelfs verliezen geleden door verschillende kredietverstrekkers, puur om de concurrentie op de rente aan te gaan."

Strengere eisen

Maar ook de strengere eisen van toezichthouder AFM, die gepaard gaan met meer werk voor de kredietverstrekkers, hebben een einde gemaakt aan de rentedaling, zegt Alfrink. "Er wordt steeds meer van ons verwacht. We zien nu licht herstel in de markt waardoor de rentes iets omhoog gaan. De concurrentie gaat omhoog, dus wij ook. Ik verwacht dat de rentes verder omhoog gaan."

Het Franse Crédit Agricole, het moederbedrijf van Findio en Interbank, laat in een reactie weten dat de rentes op persoonlijke leningen per 25 april stijgen van 4,1 procent nar 4,5 procent. BNP Paribas was niet bereikbaar voor commentaar.

Rekenvoorbeeld

Wie 50.000 euro leent met een looptijd van 60 maanden tegen 5,35 procent rente betaalt in totaal 7096 euro aan rente. Dit komt neer op een maandelijks bedrag van 952 euro inclusief aflossing.

Wie dezelfde lening afsluit tegen een rentetarief van 5,19 procent moet in totaal 6875 aan rente betalen, oftewel 948 per maand inclusief aflossing. Over een periode van 60 maanden scheelt je dit dus 220 euro.