Carrière

Al lang werkloos? Je bent geschikt voor meer banen dan je dacht

17 april 2019 06:03 Aangepast: 17 april 2019 06:30
Een andere baan, buiten je comfort-zone? Beeld © iStock

Werkgevers zoeken zich een ongeluk naar geschikt personeel. Tegelijkertijd zijn er nog altijd mensen werkloos in Nederland. Hoe kan dat allebei waar zijn? Wie verder kijkt kan 'verborgen matches' vinden, stellen experts. 

Een werkloze administratief medewerker komt moeilijk opnieuw aan de bak in hetzelfde beroep als voorheen. Dat geldt volgens het UWV ook voor bijvoorbeeld dierenverzorgers, of grafisch vormgevers

Van evenementencoördinator naar expediënt

Wat die administratief medewerker misschien niet weet, is dat de competenties (kennis, vaardigheden en persoonlijke kwaliteiten) die hij of zij heeft ontwikkeld goed van pas kunnen komen in een baan als inkoper.

Net zoals een evenementencoördinator geschikt zou zijn als expediënt, iemand die planningen maakt in de logistiek. 

"Als we mensen kunnen laten zien dat er meer mogelijk is dan ze denken, zullen ze ook eerder overstapmogelijkheden benutten

Tussen een administratief medewerker en een inkoper is dan bijvoorbeeld een match van 69 procent. Voor een evenementencoördinator en een expediënt is dat zelfs 71 procent. 

274 beroepen in vergelijkbaarheidslandschap

"Mensen blijven nogal eens zoeken naar een beroep dat vergelijkbaar is met hun eerdere beroep of waarvoor ze zijn opgeleid, zelfs als hun kansen daar niet zo groot zijn", zegt het UWV daarover.

Adviesbureau Deloitte ontwikkelde samen met uitkeringsinstantie UWV en werkgeversorganisatie AWVN een zogenoemd 'vergelijkbaarheidslandschap', waarbij de functieprofielen van 274 beroepen met elkaar zijn vergeleken. Dat staat voor zo'n twee derde van alle vacatures.

Gemiddeld 8 beroepen

Wat blijkt: voor 22 'overschotberoepen' waarin nauwelijks een baan te vinden is zijn er gemiddeld 8 beroepen die best zouden passen. 'Verborgen matches', noemen de onderzoekers het. 

Belangrijk voor werklozen en werkgevers met een schreeuwend tekort aan personeel. Van de 130.000 mensen die eind 2018 korter dan zes maanden een uitkering ontvingen waren er 30.000 mensen op zoek naar een baan waar nauwelijks werk in is.  

 

Weinig kandidaten

Aan de andere kant van de arbeidsmarkt zijn er ook problemen. Van de 253.000 vacatures waren er 190.000 banen waar weinig kandidaten voor zijn, stellen de onderzoekers.

Het is daarom tijd voor een 'nieuw perspectief', zowel voor werkzoekenden als werkgevers, zegt Kim van der Werf, namens Deloitte betrokken bij het onderzoek. 

Verder kijken dan je neus lang is

"We zien dat werkgevers vacatures plaatsen voor een specifieke functie, werkzoekenden zoeken alleen naar hun wensberoep. Door te kijken naar verborgen matches blijkt dat de arbeidsmarkt voor beide partijen veel groter is", zegt zij tegen RTL Z. 

Kort gezegd komt het neer op verder kijken dan je neus lang is. Klinkt eenvoudig, maar is het niet. Werkzoekenden hopen in hun 'oude' beroep door te kunnen, maar ook werkgevers blijven in hetzelfde vijvertje vissen. 

Miniatuurvoorbeeld
Loon

Als personeel schaars is, waarom stijgen lonen dan niet harder?

Gebaande paden

Onlangs becijferde het UWV wat werkgevers in krappe arbeidsmarkten doen om aan personeel te komen. Een vijfde doet niets anders dan de gebaande paden volgen. Slechts 8 procent van de werkgevers zegt de functie-eisen aan te passen, zodat ook mensen uit andere beroepsgroepen kunnen solliciteren. 

Het UWV en de AWVN geven in een schriftelijke verklaring toe dat zo'n nieuw perspectief om een andere manier van denken vraagt. "Als we mensen kunnen laten zien dat er meer mogelijk is dan ze denken, zullen ze ook eerder overstapmogelijkheden benutten", zegt het UWV. 

"Het is niet alleen van belang dat werknemers anders kijken naar kansrijkere beroepen, maar ook dat werkgevers op dezelfde basis van vaardigheden en competenties op zoek gaan en openstaan voor kandidaten. Zodat zij ook geholpen worden met het invullen van alle vacatures", vullen de werkgevers aan. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van