Carrière

Werknemers worstelen met informatieovervloed: 'Ontspannen lastig'

10 april 2019 10:08 Aangepast: 11 april 2019 10:30
Beeld © Getty Images

Mail, telefoon, appjes, Slack-berichten... soms blijft er maar informatie op je afkomen op een werkdag. 4 op de 10 hoogopgeleide Nederlanders kan het amper verwerken, blijkt uit onderzoek van TNO en het CBS. Dat leidt tot ontevreden werknemers die willen overstappen van baan.

CBS en TNO deden onderzoek onder ruim 60.000 werknemers tussen 15 en 75 jaar oud. Van hen geeft 28 procent aan dat ze afgelopen jaar vaak of altijd meer informatie te verwerken kregen dan ze aankonden. Vier jaar eerder was dat nog 24 procent.

Opvallend is dat de groep die aangeeft last te hebben van de informatieovervloed, vele malen groter is onder hoogopgeleiden. 40 procent van de hoogopgeleiden heeft last van een teveel aan informatie, terwijl dat onder laagopgeleiden maar 14 procent is.

Werk niet meer los kunnen laten

"Dit is een heel herkenbaar beeld", reageert psychotherapeut Carien Karsten. Ze behandelt mensen met stress- en burnoutklachten en ziet veel mensen voorbij komen die door informatieoverload 'niet meer kunnen ontspannen'. "Je ziet dat mensen er gejaagd van worden, hun werk niet kunnen loslaten. Ook als ze 's nachts wakker worden, zijn ze bezig met hun werk."

Leidinggevenden spelen er een grote rol in, ziet Karsten. "Als je leidinggevende op zondagochtend appt of een mailtje stuurt, voelt het moeilijk om niet te reageren. Zij bezorgen medewerkers een last. Dat is echt iets van deze tijd, zeker nu iedereen in WhatsApp-groepen zit."

Ze noemt het voorbeeld van een investment banker die ze behandelde. Hij zat thuis met een burn-out en wilde iets doen aan de informatieoverload, dus meldde hij zich af voor de WhatsApp-groepen van zijn werk. "Daarop werd hij op de vingers getikt door zijn leidinggevende, want die vond dat hij op de hoogte moest blijven van zijn werk, ook al zat hij ziek thuis."

Vooral managers

Bijzonder aan de situatie is dat managers qua klachten zelf met kop en schouders boven de rest uitsteken. Bijna de helft van hen geeft in het onderzoek van TNO aan zoveel info te verwerken te krijgen op een dag, dat het nauwelijks te doen is. Bij managers in de zorg, het onderwijs en de ict is dat zelfs 60 procent.

Een beroep in de ict lijkt sowieso recept voor stress over een teveel aan informatie: ook databank- en netwerkspecialisten klagen over informatieovervloed in hun werk. Daarnaast zijn er veel mensen in bestuursfuncties, juridische beroepen en administratieve functies bij de klagers.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Werkgevers zien weinig in recht op onbereikbaarheid voor personeel

Digi-vrije dagen

Karsten noemt de ontwikkeling zorgelijk. "Door informatieovervloed word je minder creatief. Je brein is het meest creatief als je niet op je scherm kijkt, even kunt dagdromen. Als je alleen maar naar je scherm staart, heb je een andere blik, dan ben je gefocust. Terwijl de leukste ideeën ontstaan als je je gedachten even vrij kunt laten gaan."

Is het recht op onbereikbaarheid, dat in België en Frankrijk wettelijk is vastgelegd, een oplossing? Karsten: "Het is best een goed idee, maar we moeten beseffen wat overbelasting met je doet en daarop handelen. De onderzoeken zijn duidelijk genoeg."

Hoe doe je er dan iets aan? Volgens Karsten lukt dat niet in je eentje, als medewerker. "Het wordt gezien als zwak als je aangeeft dat je niet wilt reageren in je vrije tijd. Je moet dit gezamenlijk aanpakken als team: hoe kunnen we de productiviteit verbeteren door vaker offline te zijn? Je kunt bijvoorbeeld digi-vrije dagen of avonden afspreken."

Overlopers

De klachten over informatieoverload is een risico voor werkgevers, want mensen die moeite hebben met de hoeveelheid informatie die op ze afkomt, geven vaker aan dat ze niet tevreden zijn over hun baan.

57 procent van hen heeft in het afgelopen jaar nagedacht over een carrièreswitch, 30 procent heeft zelfs concreet gezocht naar een andere baan.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van