Ga naar de inhoud
Personal finance

Minder starters, wel hogere hypotheken: gemiddeld meer dan 2,5 ton

Een woning te koop in Utrecht. Beeld © ANP

De gemiddelde starter op de woningmarkt leende het afgelopen kwartaal ruim 2,5 ton voor de aankoop van een huis. Dat is 5 procent meer dan een jaar geleden. In de provincies Utrecht en Noord-Holland kloppen starters aan voor nog veel hogere hypotheeksommen.

Dat blijkt uit onderzoek van Knab, op basis van data van Hypotheken Data Netwerk (HDN). Dat er meer geleend moet worden voor de aankoop van een eerste huis komt maar door één ding: de gestegen huizenprijzen. Daardoor is het aantal aangevraagde hypotheken het afgelopen kwartaal ook afgenomen met ruim 7 procent.

Verschil tussen provincies

Het gemiddelde bedrag dat starters leenden is 253.212 euro. Dat is voor de meesten bij lange na niet genoeg voor de aankoop van een huis. Want voor een starterswoning werd gemiddeld 282.046 euro afgetikt.

Opvallend is dat alleen in Noord-Holland en Utrecht meer werd geleend door starters. In alle andere provincies lag de gemiddelde hypotheeksom lager. Vooral in Noord-Nederland en Zeeland is het verschil met de Randstad groot. In alle provincies steeg het gemiddelde hypotheekbedrag.

Gekeken op stedelijk niveau zien de onderzoekers dat Leeuwarden, Groningen, Zwolle, Utrecht, Rotterdam en Breda minder in trek zijn bij starters. Mogelijk omdat veel huizen hier te duur zijn geworden voor starters, waardoor het aanbod te gering is.

Doorstromers

Doorstromers, mensen die van het ene naar het andere koophuis gaan, betalen gemiddeld meer voor een nieuwe woning, 388.935 euro. Dat doorstromers profiteren van de overwaarde van hun oude woning is duidelijk als je kijkt naar de hypotheeksom die ze nodig hebben. Gemiddeld werd 303.520 euro geleend voor het nieuwe stulpje.

Zoveel
Woningmarkt
Zoveel spaargeld moet je meenemen als starter op de woningmarkt

Stijging huizenprijzen bovengemiddeld

Dat de gekte op de woningmarkt inmiddels over het hoogtepunt heen is, betekent niet dat we de komende tijd lagere huizenprijzen kunnen verwachten. ABN Amro maakte woensdag bekend dat het verwacht dat dit jaar huizen gemiddeld met 6 procent duurder worden. Dat is één procentpunt boven het historisch gemiddelde.

In 2020 duiken de prijsstijgingen onder dat gemiddelde. Dan gaat de bank er vanuit dat huizen 4 procent in prijs stijgen. Ondertussen zal het aantal verkochte woningen blijven dalen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van