Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Life

Duurzame designstoel heeft helemaal geen restafval

05 juni 2016 14:08 Aangepast: 31 juli 2017 07:30
Beeld © Christien Meindertsma

Designstoel Flax Chair is zo gemaakt dat er bij de productie geen enkel snijverlies de prullenbak in hoeft.

Een designstoel zoals je ze wel vaker ziet, denk je op het eerste gezicht. Maar wie goed naar de poten van deze Flax Chair kijkt, herkent daarin precies de restvorm die overblijft als je uit een rechthoek het zitvlak en de rugleuning snijdt.

Knap werk van Christien Meindertsma, die je zou kunnen kennen van de trui van de wol van exact één schaap, de gebreide zee-egelpoef, en het boek over het leven en de producten van een varken met nummer 05409. Zo geeft hij geïndustrialiseerde producten weer een menselijk gezicht.   

Biohars

Voor de stoel van vlas gaat Meindertsma net zo analytisch te werk. Met het in Tilburg en Volendam gevestigde bedrijf Enkev, dat sinds 1932 met natuurlijke vezels werkt, dook ze diep in de vlasvezels en hun eigenschappen. Het resultaat is de Flax Chair, gemaakt uit niets meer dan een rechthoekige lap vlas, een laag wol en biohars PLA. Met een warme pers vorm je uit de dubbelgevouwen rechthoek een kuipstoeltje, de snijresten perst Enkev tot poten.

De Flax Chair kost 450 euro bij Label Breed, een bedrijf dat ontwerpers koppelt aan bedrijven waar vakmanschap en oude kennis verloren dreigt te gaan.


Thumbnail

Bron: Bright.nl. Volg Bright ook via Facebook en YouTube.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore