Ga naar de inhoud
Personal finance

Zoveel spaargeld moet je meenemen als starter op de woningmarkt

Beeld © ANP

Starters op de huizenmarkt moeten behoorlijk wat geld op hun spaarrekening hebben staan om in aanmerking te komen voor een koopwoning.

Sinds 1 januari 2018 mag nog maar 100 procent van de waarde van een koophuis worden gefinancierd. Extra kosten voor onder meer de taxatie, overdracht en notaris komen daar nog bovenop. 

Met de hoge huizenprijzen van tegenwoordig, heb je soms nog wat extra eigen geld nodig om dat ene droomhuis te kunnen kopen. 

Gemiddeld: 20 duizend euro

Om een voorbeeld te noemen: alleenwonende starters met een modaal inkomen van 36.000 euro hebben gemiddeld 22.590 euro nodig om een woning van 60 vierkante meter te kunnen kopen, rekende vergelijkingssite Independer uit.

De meeste starters, 68 procent, leggen volgens het Hypotheek Data Netwerk maximaal 20.000 euro eigen geld in bij de aanschaf van een woning. Voor dat bedrag zouden zij in 250 gemeenten een goede kans maken op een woning van circa 60 vierkante meter.

Mikt de koper op een huis met zeker 80 vierkante meter vloeroppervlak, dan blijven er nog maar 100 gemeenten over die haalbaar zijn met dat spaargeld.

Veel eigen geld nodig in regio Utrecht

De hoeveelheid eigen geld die je moet meenemen, hangt onder meer af van je inkomen en de plek waar je wilt gaan wonen. In de provincie Utrecht heeft de alleenwonende starter met een modaal inkomen het het zwaarst.

Van alle 26 gemeenten in die provincie zijn er maar 6 gemeenten waar een starter, met 20.000 euro eigen geld, een goede kans maakt op een huis van 60 vierkante meter.

Grote zak geld bij droomhuis in Amsterdam

Ben je met z'n tweeën, hopen jij en je partner op een huis van 80 vierkante meter in Amsterdam en heb je allebei een modaal inkomen, dan moet ergens nog een grote zak geld vandaan gehaald worden. Dan moet je namelijk een bedrag van 95.000 euro eigen geld meenemen.

In Utrecht is dat bedrag een stuk lager: 11.000 euro, in Den Bosch 9700 euro en Groningen en 8200 euro. Via deze tool kun je uitrekenen hoeveel eigen geld jij waarschijnlijk moet gaan meenemen.

Vergeet de gekte: hier kun je nog wel een huis kopen

04:05