Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Personal finance

Benzineprijs stijgt en het einde lijkt niet in zicht: 11 procent erbij in drie maanden

08 april 2019 12:01 Aangepast: 07 mei 2019 07:25
Tanken is het afgelopen kwartaal duurder geworden. Beeld © Getty

€1,80. Als je geregeld op de snelweg rijdt, heb je dat bedrag de laatste dagen vast al eens voorbij zien komen als prijs voor een liter benzine. De brandstofprijzen zitten de laatste maanden flink in de lift, en dat loopt waarschijnlijk nog wel even door.

Gemiddeld steeg prijs voor een liter benzine in de eerste drie maanden van dit jaar met meer dan 11 procent.

De voornaamste boosdoener? De stijgende olieprijzen. Die hebben vandaag het hoogste niveau van het jaar aangetikt. Je merkt nu al dat de prijzen aan de pomp stijgen. Dat zal de komende tijd waarschijnlijk niet anders zijn.

Benzineprijs

Op 1 april noteerde het CBS al een gemiddelde benzineprijs van 1,67 euro per liter. Volgens de monitor van United Consumers nadert dat een week later de 1,80 euro, gemiddeld. Bij sommige pompstations is die grens al doorbroken.

De brandstofprijzen zijn afhankelijk van een aantal factoren, zoals belastingen en accijnzen en wisselkoersen. Maar dus ook van de oliemarkt. 

De prijs een vat Brentolie steeg maandag op de termijnmarkt in Singapore met 0,5 procent tot 70,66 dollar. Een vat Amerikaanse olie klom 0,5 procent naar 63,37 dollar, het hoogste niveau sinds begin november. Van de olie in die vaten wordt uiteindelijk benzine gemaakt.

"De vraag is: is die prijsstijging structureel? Dan zal ook de benzineprijs de komende dagen doorstijgen. Als de inkoop voor bedrijven duurder wordt, zullen zij dat doorberekenen", zegt analist Paul van Selms van United Consumers. "Elke dag stellen ze de prijzen opnieuw af."

Productiebeperkingen

Of de prijsstijgingen structureel zijn is nu nog niet te zeggen, maar de vooruitzichten zijn niet direct hoopgevend. Dat de prijzen stijgen, heeft een aantal oorzaken. In de eerste plaats vanwege productiebeperkingen van de OPEC, de organisatie van olieproducerende landen. 

"Een prijs onder de 1,50 euro zie ik niet zo snel meer gebeuren. Maar boven de 2,00 euro ook niet."

Zij produceren bewust minder, zodat de prijs van een vat ruwe olie omhoog gaat. Dat gebeurde eerder ook weleens. Maar daarnaast spelen ook de politieke en economische instabiliteit in Venezuela en Libië (OPEC-lid) een rol. Beide conflicten laten zich niet eenvoudig oplossen.

Libië is een belangrijke olieproducent, goed voor een maandelijkse productie van circa 1,1 miljoen vaten. Daar wordt door strijdende partijen gevochten ten zuiden van de hoofdstad Tripoli. Dat is nog wel op afstand van de grote olievelden en havens, maar de vrees bestaat dat het geweld uitzaait naar elders in Libië. 

In Venezuela voltrekt zich een humanitaire crisis. Het olierijke land wordt geplaagd door watertekorten en stroomuitval. Ondertussen vechten president Nicolás Maduro en oppositieleider Juan Guaidó elkaar de tent uit. Beiden claimen de rechtmatige leider van het land te zijn. 

Trump is boos

Je bent niet de enige die baalt van de gestegen prijzen. Ook de Amerikaanse Donald Trump is pissig. In een tweet uitte hij kritiek op de OPEC.

Het aantal actieve boorplatformen in de Verenigde Staten is gestegen. Eind vorig jaar zette Trump de kraan al stevig open. Dat had toen ook invloed op de olieprijs, en uiteindelijk ook op de pompprijzen. 

Waar het eindigt is moeilijk te zeggen. "Een prijs onder de 1,50 euro zie ik niet zo snel meer gebeuren. Maar boven de 2,00 euro ook niet", aldus Van Selms.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Factcheck: zo snel volgt de benzineprijs de olieprijs

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van