Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Personal finance

Ondernemen? Afgestudeerden werken liever bij een baas

02 mei 2017 12:11 Aangepast: 28 juli 2017 05:30
Beeld © Getty

Na de schoolbankjes zelf een bedrijf beginnen, of minstens ervaring opdoen bij eentje? Het is niet besteed aan Nederlandse studenten. Ze hebben na hun afstuderen liever een vaste baan bij een gerenommeerd bedrijf. "Nederland springt er internationaal niet uit qua ondernemerschap."

Dat blijkt uit onderzoek van recruitmentplatform Business Talent Network. Ruim de helft van de 850 ondervraagde HBO en universitair studenten (53,7 procent) wil na het afstuderen een vaste baan. Een deel, (38,8 procent) begint zijn carrière wel graag met een traineeship. Slechts 7,5 procent wil ondernemer worden. Dat ligt onder het landelijk gemiddelde: van de huidige beroepsbevolking is ruim 12 procent zelfstandig ondernemer.

De cijfers van BTN zijn opmerkelijk: uit ander onderzoek blijkt juist dat studenten dol zijn op ondernemen. Bijna 70 procent zou in de toekomst een eigen bedrijf ambiëren. Toegegeven: hier zitten ook MBO-ers bij. En de uitvoerder van het onderzoek constateert ook dat uiteindelijk maar 1 procent ook echt de stap waagt.

Niet verbaasd

Hoogleraar arbeidsmarkt Ton Wilthagen is niet verbaasd door de uitkomsten van het onderzoek van BTN. Volgens hem springt Nederland er internationaal gezien niet uit als het om ondernemerschap gaat.

En de toegenomen flexibilisering van het de arbeidsmarkt helpt al helemaal niet mee. De hang naar zekerheid van studenten is een tegenreactie daar op. "Het heeft studenten op een ander spoor gezet. Baanzekerheid is toch gekoppeld aan huizen, leningen, vooruitzichten. Als ik oud-studenten spreek, zeggen ze vaak eerst: ik heb een vaste baan. Pas daarna komt wat ze eigenlijk voor werk doen."

Wat ook niet meehelpt voor het stimuleren van ondernemerschap is het leenstelsel voor studenten, zegt Wilthagen. "De gemiddelde studieschuld is toegenomen en dat moet worden terugbetaald. Dat torsen studenten toch met zich mee."

Eenvoudiger

Wilthagen vindt het geen goede zaak dat studenten vooral een vaste baan ambiëren. Voor de groei van de economie zijn startups nodig om in de toekomst banen te creëren.

Maar het verschil in zekerheid tussen een vast contract aan de ene kant en een flexcontract of ondernemen aan de andere kant zijn volgens hem nu te groot. "Daardoor zijn bedrijven te huiverig om mensen in vaste dienst te nemen. En werknemers gaan voor hun bestaanszekerheid te veel voor die vaste baan, in plaats van zich te richten op iets avontuurlijkers als ondernemen."

Loyaliteit

Terug naar het onderzoek van BTN. Want wie denkt dat de zucht naar een vaste baan zich ook vertaalt naar loyaliteit en toewijding naar de baas, vergist zich. Bijna 81 procent van de studenten denkt niet langer dan drie jaar bij zijn eerste werkgever aan de slag te zijn. Een groot deel van hen denkt het zelfs niet langer dan twee jaar vol te houden.

Startups zijn niet bijzonder populair onder nieuwbakken werkenden. De meeste studenten (52,5 procent) willen aan de slag in de corporate wereld, gevolgd door het mkb (27,4 procent). Slechts een op de vijf studenten kiest voor het avontuur bij een startup.

Werksfeer

Wat vinden studenten dan belangrijk in hun werk? Dit zijn de criteria die waarop ze een werkgever selecteren.

  • Werksfeer
  • Training en uitdaging
  • Doorgroeimogelijkheden
  • Salaris
  • Verantwoordelijkheid
  • Uitstraling/imago van het bedrijf
  • Begeleiding

Meer over het onderzoek van BNT vind je hier.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore