Personal finance

De prijzen stijgen harder dan de lonen: slecht voor de koopkracht

04 april 2019 15:02 Aangepast: 04 april 2019 15:04
Beeld © ANP

De prijzen van consumentengoederen stijgen hard, terwijl de cao-lonen minder hard stijgen. Dat kan voor veel mensen een achteruitgang in de koopkracht betekenen.

Benzine, huur, kleding en de dagelijkse boodschappen: consumentengoederen waren vorige maand gemiddeld 2,8 procent duurder dan een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek vandaag. Het is de hoogste stijging na augustus 2013.

Vooral voedingsmiddelen zijn duurder geworden. In maart betaalde de consument 3,8 procent meer dan een jaar eerder. Met name fruit, vlees en aardappelen droegen hieraan bij.

Miniatuurvoorbeeld
Meer van RTL Z

Supermarkten verhogen veel prijzen om ze te laten eindigen op 9

Btw-verhoging

"Je kunt stellen dat de btw-verhoging hier mee heeft te maken", zegt Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom bij het CBS. Op 1 januari ging het lage btw-tarief van 6 naar 9 procent. Dat tarief geldt niet alleen voor voedingsmiddelen, water maar ook voor bijvoorbeeld de schoenmaker, de kapper of een saunabezoek.

De afgelopen tien jaar is het maar twee keer eerder voorgekomen dat de prijsstijging van voeding zo hoog uitkwam. Ook stijgende benzineprijzen namen een hap uit ons huishoudbudget. De stijging nam op jaarbasis toe van 0,9 procent in februari naar 5,0 procent in maart.

Minder koopkracht

De forse prijsstijgingen kunnen ervoor zorgen dat consumenten nu minder kunnen kopen dan een jaar eerder. De inflatie bedroeg in het hele eerste kwartaal 2,5 procent, terwijl de lonen met 2,2 procent stegen. 

Sinds 2014, het dieptepunt van de economische recessie, is het éénmaal eerder voorgekomen dat de consumentenprijzen harder stegen dan de cao-lonen. FNV stelt dat de cijfers laten zien dat werknemers erop achteruitgaan.

"We moeten wederom constateren dat werkgevers de hand op de knip houden, terwijl politici van links tot rechts roepen dat de lonen omhoog gaan'", zegt Zakaria Boufangacha, cao-coördinator van de vakbond. Bedrijven die flinke winsten opstrijken, mogen wat hem betreft veel toeschietelijker worden in loononderhandelingen.

Koopkracht

Toch betekent de achterblijvende loonontwikkeling niet per se dat iedereen aan koopkracht verliest, Van Mulligen. "Als je inkomsten omhoog gaan, dus niet. Een werkloze die nu wel een baan heeft, gaat er op vooruit", aldus Van Mulligen. Ook veranderingen in premies en toeslagen kunnen ervoor zorgen dat mensen uiteindelijk toch meer kunnen besteden dan een jaar eerder.

Voor gepensioneerden wiens pensioenen niet geïndexeerd zijn (het verhogen van het pensioen op basis van de stijging van de prijzen) is het wel slecht nieuws. "Voor deze groep betekenen deze cijfers een extra harde klap."

Miniatuurvoorbeeld
Meer van RTL Z

Geld besparen? Dit zijn de goedkoopste tankstations van Nederland

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van