Ga naar de inhoud
Personal finance

Hypotheekhaast? Nergens voor nodig, de rente blijft nog wel even laag

Met een lage rentestand is een huis financieren een stuk gemakkelijker. Beeld © ANP

Een tijdlang was de verwachting dat de hypotheekrentes de weg naar boven langzaam weer zouden vinden. Niets lijkt minder waar. Door economische onzekerheid blijven de rentes ten minste dit jaar schommelen rond de huidige historisch lage percentages.

Zowel de Amerikaanse als de Europese centrale bank lijken geen haast te hebben met het verhogen van de rentes. De inflatie in Europa is nog altijd niet op het gewenste niveau en de economische groei lijkt ook zijn hoogtepunten te hebben gehad.

Rentes afgelopen kwartaal gedaald

Het handelsconflict tussen de VS en China lijkt ook niet mee te werken aan een verhoging van de hypotheekrentes hier, ziet hypotheekadviseur De Hypotheker.

Het is goed nieuws voor woningkopers, oversluiters en mensen van wie de rentevaste periode afloopt. Die kunnen voorlopig gewoon blijven profiteren van de historisch lage hypotheekrentes die de afgelopen drie maanden zelfs nog licht zijn gedaald.

Gemiddeld 2,4 procent rente

De gemiddelde rente waartegen mensen nu hun hypotheek afsluiten is 2,4 procent, becijferde de hypotheekadviseur. Tien jaar geleden was dat nog 5,4 procent.

"De verwachting is dat zowel de kortlopende als de langlopende hypotheekrente stabiel blijft en voorlopig niet gaat stijgen", zegt Twan Cats, directeur van de Hypotheker.

Recordjaar
Lees ook:
Recordjaar voor hypotheekverstrekkers, ondanks woningmarktmalaise