Ga naar de inhoud
Personal finance

Particuliere verhuurders verhuren vaak één woning, vooral in Randstad

Beeld © Archiefbeeld ANP

Pandje kopen, woning verhuren. In 2018 werden in Nederland 475.000 woningen verhuurd door bij elkaar 280.000 particuliere verhuurders. Dat zijn niet allemaal pandjesbazen die halve binnensteden bezitten: verreweg de meeste particuliere verhuurders hebben één woning in de verhuur.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Die particuliere verhuurders zijn vooral actief in de Randstad. Ruim een kwart van de particulier verhuurde woningen staat in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag of Utrecht.

Acht op de tien van die verhuurders heeft één woning in de verhuur. Een kleine 4 procent verhuurt vijf of meer woningen. Hiervan heeft een groep van 250 particuliere verhuurders meer dan vijftig woningen in het bezit voor verhuur. 

Toeristen en AirBnB

Het aandeel van de particulier verhuurde woningen op de totale woningvoorraad ligt in Nederland gemiddeld op 6 procent. Uitschieters zijn Groningen (15 procent), Den Haag (13 procent) en Amsterdam (12 procent) en toeristische gemeenten als Vaals (15 procent) en Valkenburg aan de Geul (11).

In de toeristische gemeenten gaat het bij particulier verhuurde woningen om huizen die niet permanent bewoond worden, maar vooral verhuurd worden aan toeristen via AirBnB of andere boekingssites. 

Huis
Lees ook:
Huis kopen om te verhuren: banken springen in op vraag

Wie zijn die verhuurders?

Niets geen luie, rijke donders, de particuliere verhuurder is vaak werknemer (37 procent) of zelfstandige (27 procent). Eén op de vijf is pensionado. Pensiodas en zelfstandigen hebben gemiddeld twee of meer woningen in de verhuur dan werknemers.

 

De woningmarkt: huur versus koop  

Nederland telde in 2018 bijna 8 miljoen woningen. Hiervan was 42 procent een huurwoning. Die huurwoningen waren grotendeels in handen van een corporatie. 

31 procent is in handen van bedrijven, institutionele beleggers en particulieren. In 2012 was dat nog 27 procent. Bijna de helft (47 procent) van deze huurwoningen was in 2018 in handen van particuliere verhuurders.