Ga naar de inhoud
Personal finance

Recordjaar voor hypotheekverstrekkers, ondanks woningmarktmalaise

Hypotheekrente lang vastzetten?

Hoewel de woningmarkt het behoorlijk lastig had, was 2018 een recordjaar voor hypotheekverstrekkers. In totaal werd er 106 miljard euro uitgeleend, berekende consultancybureau IG&H. In 2017 was dat vijf miljard minder.

Opvallend is dat het aantal verstrekte hypotheken wel daalde. Dat 2018 toch een recordjaar werd, komt doordat de bedragen die werden geleend voor de aankoop van een huis hard stegen. De gemiddelde hypotheeksom groeide met ruim 7 procent naar 306.000 euro.

Slecht vierde kwartaal

Wel zien de onderzoekers dat de groei het laagst was in het vierde kwartaal. Zowel in het aantal hypotheken als in hypotheeksom. "Een reden is dat doorstromers ook last beginnen te krijgen van de wat afnemende markt. Starters hebben het al langer moeilijk", zegt Joppe Smit van IG&H.

Gevolg is dat de woningmarkt in de laatste maanden van 2018 afkoelt. De huizenprijzen stijgen niet meer zo hard als voorheen en er staan steeds minder huizen te koop.

Grootbanken verliezen terrein

Hypotheken worden verder minder vaak bij een van de grootbanken geregeld. Nog maar de helft van alle verstrekte hypotheken komt van ING, SNS, Rabobank of ABN.

Kleinere partijen doen juist goede zaken. Vaak is de hypotheekrente er net iets lager. Grote winnaar is Nationale Nederlanden, dat zijn marktaandeel met ruim twee procentpunten zag stijgen.

'Hypotheekrente
Woningmarkt
'Hypotheekrente blijft in 2019 nog laag'

Lagere rente

De laatste jaren zijn er meer hypotheekverstrekkers op de markt gekomen, wat de rentes gedrukt heeft. De hypotheekrente is op dit moment lager dan ooit. Ook kruipen de percentages van hypotheken met en zonder nationale hypotheekgarantie langzaam naar elkaar toe.

Wie een hypotheek met garantie afsluit, loopt minder risico. De bank vraagt daarom een lagere rente. Alleen goedkopere woningen, tot 290.000 euro, komen in aanmerking voor NHG.

NHG-hypotheek
Woningmarkt
NHG-hypotheek wordt honderden euro's goedkoper