Personal finance

Woonbond: 300.000 huishoudens mogen huur bevriezen of verlagen

25 maart 2019 09:25 Aangepast: 25 maart 2019 15:08
Mogelijk kunnen 300.000 huurders aanspraak maken op huurverlaging, of -bevriezing. Beeld © ANP

Wie een laag inkomen heeft en in een sociale huurwoning woont met een relatief hoge huur, kan in aanmerking komen voor 'huurbevriezing' of zelfs een verlaging van de huur. Dat meldt de Woonbond. Via een checklijst op de website kunnen huurders kijken of ze ervoor in aanmerking komen.

Deze ochtend is de site van de Woonbond wel onbereikbaar, mogelijk bezweken door de drukte van bezoekers. Woordvoerder Marcel Trip laat weten dat de bond er alles aan doet de site zo snel mogelijk weer draaiende te krijgen. De tool zou hier te vinden moeten zijn. 

Miniatuurvoorbeeld
Geld

Superscheefwonen blijft lucratief, ook met een maandhuur van 710 euro

Reden voor de huurverlaging of -bevriezing zijn de gestegen huurprijzen van de afgelopen jaren. De bond heeft met de koepelvereniging van woningcorporaties Aedes afgesproken dat huurders daar compensatie voor kunnen aanvragen.

Voorwaarde is dat ze een relatief laag inkomen hebben, onder de 38.035 per huishouden, en dat de maandelijkse huur 720,42 euro of hoger is.

300.000 huishoudens

"Het gaat in totaal om ongeveer 300.000 huishoudens'', aldus een woordvoerder van de bond. "Ook huurders met een huurprijs boven de sociale huurgrens en een inkomen tot 38.035 euro kunnen huurbevriezing krijgen.'' Hoe groot die groep precies is, is volgens de woordvoerder onduidelijk.

Als het zinvol blijkt om te vragen om een huurbevriezing (stabilisatie van de huurprijs) of een verlaging, verstrekt de Woonbond een voorbeeldbrief die aan de verhuurder kan worden gestuurd. De bond denkt dat het gaat om één op de acht (13 procent) mensen met een sociale huurwoning.

Forse huurprijzen

Directeur Paulus Jansen van de Woonbond: "We gaan ervan uit dat woningcorporaties zich aan het huurakkoord houden. Dat is voor deze huishoudens, met forse huurprijzen gezien hun inkomen, hard nodig."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van