De regionale verschillen op de woningmarkt waren niet eerder zo groot als vorig jaar. Wie in Blaricum kocht, was het duurst uit: de gemiddelde verkoopprijs was daar ruim 9 ton. Dat is ruim 6,3 keer zo veel als waar een woning in Delfzijl voor van eigenaar wisselde.
In de Groningse stad was een huizenkoper gemiddeld 142.000 euro kwijt voor zijn of haar nieuwe onderkomen.
Het verschil van ruim 7,5 ton tussen de gemeente met de hoogste en laagste gemiddelde verkoopprijs was nog nooit zo groot, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek, dat samen met het Kadaster onderzoek deed.
Gemiddelde verkoopprijs bijna drie ton
De gemiddelde verkoopprijs steeg, gestuwd door de oververhitte huizenmarkt, tot 287.000 euro. In de Randstad en in Noord-Brabant is de verkoopprijs meestal hoger dan in grensgemeenten.
Het gaat om het gemiddelde van wat er betaald is voor een huis dat ook echt verkocht is. Dat zorgt ervoor dat een gemeente waar veel villa's staan, waarschijnlijk duurder zal zijn om in te kopen, dan een stad waar ook goedkopere huizen zoals flatjes worden verkocht.

Villadorpen
Dat is ook terug te zien in de top vijf van gemeenten met de duurste huizen vorig jaar: die bestaat naast Blaricum uit Laren, Bloemendaal, Wassenaar en Heemstede. In de afgelopen drie jaar was Bloemendaal de gemeente waar de huizen het duurst werden verkocht.
De top 5 gemeenten waar de huizen het goedkoopst werden verkocht bestaat behalve uit Delfzijl uit de Groningse gemeenten De Marne, Pekela, Oldambt. Den Helder completeert de top 5.
Benieuwd voor hoeveel huizen in jouw gemeente vorig jaar gemiddeld werden verkocht? Dat check je hieronder:
