Ga naar de inhoud
Personal finance

Vaste lasten maken nu meer dan helft inkomen Nederlanders uit

Beeld © ANP

Nederlandse huishoudens zijn dit jaar voor het eerst meer dan de helft van hun inkomen kwijt aan vaste lasten. Vooral mensen met een modaal inkomen en een huurhuis zijn relatief veel geld kwijt aan vaste kosten.

Vaste lasten maken nu gemiddeld 55 procent van ons inkomen uit, waar dat tien jaar geleden nog 5 procentpunt minder was. Dat blijkt uit cijfers die budgetorganisatie Nibud op een rij heeft gezet.

Vaste lasten bestaan uit kosten voor een huur- of koophuis, maar ook verzekeringen, kinderopvang en vervoer. De stijging van de vaste lasten komt - niet verrassend - voor een groot deel voort uit de dure woningmarkt. Het is voor het eerst in tien jaar dat het percentage zo hoog ligt.

Advies: niet meer dan 50% vaste lasten

Er geldt wel: hoe hoger je inkomen, hoe lager het aandeel dat je kwijt bent aan vaste lasten. 

Nibud maakt zich met name zorgen over mensen die meer dan 60 procent van hun inkomen aan vaste lasten kwijt zijn. De organisatie raadt mensen aan om niet meer dan de helft van hun inkomen uit te geven aan vaste lasten, zodat zij genoeg overhouden voor andere uitgaven en het opbouwen van een buffer voor onvoorziene kosten.

Financiële stress

Het aantal mensen dat de huur of hypotheek niet altijd op tijd kan betalen, is gestegen van 12 procent in 2012 tot 19 procent 2018. 40 procent van de Nederlanders geeft aan moeite te hebben met rondkomen en om voldoende te sparen.

"Iemand met een modaal inkomen met een huurhuis met gemiddelde huur houdt gemiddeld 875 euro per maand over voor voeding, kleding en onderhoud en inventaris", rekent Nibud voor. "De druk op de portemonnee is ontzettend groot. Zodra er in dit huishouden extra kosten komen, door bijvoorbeeld hogere zorgkosten, betekent dit financiële stress.”

Dit is een artikel van