Personal finance

Hogeropgeleiden voelen koopkrachtverbetering niet in hun portemonnee

11 maart 2019 16:54 Aangepast: 11 maart 2019 16:56
De gele hesjes, een protestbeweging, in Den Haag. Beeld © ANP

Het kabinet blijft er maar op hameren dat de meeste Nederlanders erop vooruit zijn gegaan. Maar middelbaar opgeleiden en hogeropgeleiden voelen dat nauwelijks zo, blijkt uit onderzoek van vakbond De Unie. Zes op de tien denkt dat hun koopkracht de afgelopen jaren hetzelfde is gebleven of zelfs is gedaald.

Het goede nieuws: de meeste respondenten zagen de afgelopen jaren hun inkomen toenemen (76 procent). Daar staat tegenover dat een nog grotere groep respondenten de uitgaven ook zagen toenemen (78 procent). Over bedragen wordt in het onderzoek niet gesproken.  

Jongeren versus ouderen

Gevolg is dat 57 procent het gevoel heeft dat hun bestedingsruimte hetzelfde is gebleven of dat ze er zelfs op achteruit zijn gegaan. Oftewel: ze kunnen minder geld uitgeven, terwijl er meer geld binnenkomt. Vooral gepensioneerden zeggen er sterk op achteruit te zijn gegaan. De meeste jongeren voelen de koopkrachtverbetering wel.

Het zijn noodzakelijke lasten, zoals belastingen en energiekosten, die het leven duurder hebben gemaakt, zeggen de respondenten. Ouderen geven de politiek daar de schuld van.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoe zit het? Gaan we er nou op vooruit of niet?

"Het feestbeeld van de stijging van inkomens worden met dit onderzoek in een ander licht gezet. De Nederlander voelt het niet in de portemonnee, omdat belastingen – zeker ook lokale – en andere uitgaven in veel gevallen omhoog gaan", zegt voorzitter Reinier Castelein van vakbond De Unie.

Energierekening en kapotte cv-ketel

Dat het merendeel van de respondenten het gevoel heeft er op achteruit te zijn gegaan, komt volgens de onderzoekers door de onzekerheid over de hoogte van bepaalde vaste lasten. Vooral de onzekerheid over de energierekening speelt hierin mee. Middelbaar opgeleiden liggen hier vaker wakker van dan hoger opgeleiden.

Op de tweede plaats staat onzekerheid over de onderhoudskosten van het eigen huis. Denk aan onverwachte, maar soms dure zaken, als een lekkage of kapotte cv-ketel. Vooral jongeren maken zich hier zorgen over.

Verhuizen is geen optie

"Het is aan de overheid op landelijk, provinciaal en gemeentelijk niveau om de bevolking meer  langdurige zekerheid te geven over hun verplichte uitgaven. Een abonnement op Netflix kun je opzeggen als je het te duur vindt. Maar je huis verkopen en verhuizen naar een andere gemeente omdat het OZB-belasting of parkeertarief te hoog voor je is, is onmogelijk en onwenselijk", aldus Castelein.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Premier baalt van blunder energienota, maar gaat niets compenseren

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van