Kijker aan Z

Zo ga je handig om met je studieschuld

08 maart 2019 16:56 Aangepast: 08 maart 2019 16:57

Moet je je studieschuld snel aflossen of niet? En hoeveel invloed heeft die schuld op je toekomstige hypotheek? In de Kijker aan Z leggen we jullie vragen voor aan de experts. Dit keer met Arjan Vliegenthart van het Nibud.

Moet je je studieschuld snel aflossen of niet?

Het is verleidelijk om niet het hele bedrag in een keer af te lossen. De rente op een studielening is namelijk historisch laag, 0 procent. Dat rentepercentage wordt steeds voor vijf jaar vastgesteld. Voorlopig loopt je studielening dus niet verder op.

Je moet je dus vooral afvragen of je het geld om af te lossen kan missen. Als dat zo is, kan je vervolgens een lijstje maken met al je openstaande schulden. "Kijk waar je de hoogste rente op betaalt, en los die lening het eerste af", zegt Arjan Vliegenthart van budgetvoorlichter Nibud. "Hou je dan nog geld over, dan kan je je studielening aflossen."

Kun je door een studieschuld minder lenen voor een hypotheek?

Je studielening is een schuld, en die moet je dus opgeven als je een hypotheek aanvraagt. Erover liegen mag niet.

En hij is wel degelijk van invloed op de hoogte van je hypotheek. Uit een eerder onderzoek van studentenorganisatie ISO bleek dat je hypotheek bij een studieschuld van 21.000 euro, tienduizenden euro’s lager kan uitpakken.

"De bank houdt er rekening mee dat je al je schulden moet aflossen, en dus ook die studieschuld", zegt Arjan Vliegenthart. Kort gezegd: de bank wil voorkomen dat je veel geld kwijt bent aan je hypotheek en het terugbetalen van je studieschuld, en te weinig overhoudt voor andere uitgaven.

Helpt het voor mijn hypotheek als ik een deel van de studieschuld aflos?

Het maakt weinig uit of je de studieschuld al gedeeltelijk hebt afgelost. De bank gaat over het algemeen uit van het oorspronkelijke leenbedrag. Alleen als je de schuld helemaal hebt afgelost, telt hij voor de bank niet meer mee.

"Sommige banken zijn wat soepeler als je kan aantonen dat je een groot deel van de schuld al hebt voldaan, maar dat hangt echt af van je eigen situatie en niet alleen van je studieschuld."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van